CNN: Pobunjenici zauzeli aerodrom u Misrati

"Naš plan je da istjeramo Gadafijeve snage sa područja aerodroma i vazduhoplovne akademije gdje se sada nalaze", rekao je jedan predstavnik pobunjenika.
0 komentar(a)
Libija, Foto: Rojters
Libija, Foto: Rojters
Ažurirano: 11.05.2011. 14:22h

Libijski pobunjenici zauzeli su danas aerodrom u Misrati, ključnom gradu na zapadu Libije, poslije žestokih borbi sa vladinim snagama, lojalnim Moameru Gadafiju,javljaju Frans pres i CNN.Predstavnik pobunjenika Šamsidin Abdulmolah rekao je da je aerodrom pao u ruke "revolucionara" pošto su pobunjenici iz susjednog Zlaitina uspjeli da se pridruže saborcima u Misrati.Abdulmolah je rekao i da je naftom bogat grad Džahara tokom noći pao u ruke opozicionih snaga i da su Gadafijeve snage opkopljene u gradovima Avdžila i Džalu.

Eksplozije u Tripoliju

Nekoliko eksplozija potreslo je rano jutros Tripoli, a pobunjenici u opkoljenoj Misrati tvrde da su potisnuli Gadafijeve snage u istočnim i zapadnim djelovima grada i opkolili ih na području aerodroma.

Prema riječima očevidaca, eksplozije u libijskoj prijestonici počele su rano jutros i trajale su skoro čitav sat, dok su grad nadlijetali mlazni avioni, javio je AFP.

U Misrati, oko 200 kilometara istočno od Tripolija, gradu koji je pod opsadom snaga libijskog lidera Moamera Gadafija već dva mjeseca, pobunjenici tvrde da su odnijeli pobjedu u žestokim okršajima u pojedinim djelovima grada.

"Naš plan je da istjeramo Gadafijeve snage sa područja aerodroma i vazduhoplovne akademije gdje se sada nalaze", rekao je jedan predstavnik pobunjenika za Rojters.

Misrata je strateški važan grad i jedini grad pod kontrolom pobunjenika na zapadu zemlje.

Ban Ki-mun pozvao na hitan prekid vatre u Libiji

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun pozvao je na hitan prekid vatre u Libiji i na prekid napada na civile.

Na konferenciji za novinare u Ženevi Ban je rekao da je razgovarao sa libijskim premijerom Al-Bagdadi Ali al-Mahmudijem.

Što se tiče Sirije, Ban je rekao da bi sirijski predsjednik Bašar al-Asad trebao da uzme u obzir zahtjeve naroda za reformama i za slobodom, kao i da prekine sa masovnim hapšenjima antivladinih demonstranata.

Osvrćući se na situaciju u Egiptu Ban je kazao novinarima da je zabrinut zbog nedavnog nasilja između muslimana i kopta u Egiptu i istakao da je, zarad demokratskih težnji, veoma važno da narod Egipta ostane jedinstven.

Antirežimske snage su, u međuvremenu, saopštile da su uspjele da zauzmu i Zarik, koji se nalazi na oko 25 kilometara zapadno od Misrate, ali za sada nema nezavisne potvrde ove tvrdnje.

Bonus video: