Libijska plemena traže amnestiju za sve koji su se latili oružja

U djelovima saopštenja, o pobunjenicima se govori kao o "izdajicama" i poziva se na vjernost libijskom lideru Moameru Gadafiju.
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.05.2011. 08:01h

Vođe libijskih plemena sastali su se u prijestonici Tripoliju i zatražili donošenje zakona o opštoj amnestiju za one koji su se borili u libijskom građanskom ratu, navedeno je u saopštenju sa sastanka, javio je AFP.

"Konferencija će nastojati da se izbori za zakon o opštoj amnestiji koji bi uključio sve one koji su bili uvučeni u krizu i prihvatili se oružja", navedeno je u zaključcima Nacionalne konferencije libijskih plemena.

"Opšta amnestija je put ka novoj eri mira i oproštaja", navedeno je u saopštenju, bez navođenja detalja kako bi izgledao taj zakon ili kada bi bio usvojen.

Predstavnik libijske vlade Musa Ibrahim rekao je da su se plemenske vođe na konferenciji predstavljale plemena širom zemlje, uključujući i ona sa istoka države koji kontrolišu pobunjenici.

"Opšta amnestija je put ka novoj eri mira i oproštaja", navedeno je u saopštenju, bez navođenja detalja kako bi izgledao taj zakon ili kada bi bio usvojen.

U djelovima saopštenja, o pobunjenicima se govori kao o "izdajicama" i poziva se na vjernost libijskom lideru Moameru Gadafiju čiju ostavku traže pobunjenici.

U saopštenju se takođe poziva na marševe čiji je cilj da se oslobode gradovi pod kontrolom pobunjenika.

"Konferencija takođe poziva libijska plemena koja žive u blizini gradova i mjesta koje su zauzele oružane grupe, da mirno krenu u oslobodilačke marševe tih zauzetih gradova i da razoružaju pobunjenike", kaže se u zaključcima sastanka.

Nije jasno, navodi AFP, na koji način pobunjenici mogu biti razoružani mirnim putem, niti su navedeni bilo kakvi detalji u vezi sa tom inicijativom.

Masovni protesti u Libiji u februaru, inspirisani narodnim revoltom u Tunisu i Egiptu, prerasli su u rat kada je libijska vojska pucala na demonstrante a pobunjenici osvojili nekoliko gradova na istoku drzave, podsjeća AFP.

Bonus video: