Saudijski kralj zabranio izvještavanje suprotno šerijatu

Saudijski kralj Abdulah nametnuo je nova organičenja medijima u svojoj zemlji i najavio zatvaranje novinskih kuća koje podrivaju nacionalnu sigurnost.
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.04.2011. 17:05h

Dekretom izdatim u petak medijima se zabranjuje izvještavanje o bilo čemu što je suprotno striktnom islamskom zakonu šerijatu ili služi "stranim interesima i potkopava nacionalnu sigurnost", navedeno je.

Dekret od izdavača zahtijeva da se pridržavaju "objektivne i konstruktivne kritike i da služe opštem dobru". Prekršitelji će se suočiti sa novčanim kaznama i do 500.000 rijala (90.000 eura).

Uz prijetnju da će zatvarati izdavačke kuće onima koji budu kršili naredbe, vlasti takođe mogu zabraniti novinarima da obavljaju bilo kakav posao u medijima do kraja života.

Saudijski mediji su pod stalnom kontrolom vlade, a najistaknutije novine u vlasništvu su osoba koje su usko povezane sa vladajućom dinastijom Al-Saud.

Nove restrikcije uvedene su s ciljem gušenja eventualnih pobuna inspirisanih nedavnim revolucijama u Tunisu i Egiptu, pišu agencije.

U proteklih sedam dana policija je uhapsila 20 do 30 šiita, među kojima i dva blogera, sumnjičeći ih za učestvovanje u demonstracijama u naftom bogatoj istočnoj provinciji, u blizini Bahreina.

Bonus video: