Hunamitarna pomoć EU stigla u Japan

Evropska komesarka za humanitarnu pomoć, Kristalina Georgijeva, posjetila je žrtve katastrofa u Japanu i isporučila 70 tona humanitarne pomoći koju je poslala Evropska unija.
0 komentar(a)
Kristalina Georgijeva, Foto: Beta
Kristalina Georgijeva, Foto: Beta
Ažurirano: 26.03.2011. 14:26h

"Mi smo isporučili materijal koji su obezbedile Danska, Litvanija i Holandija, koji je stigao kamionima iz Tokija uz pomoć francuskih vatrogasaca", rekla je Georgijeva za Frans pres.

Komesarka se nalazi u prefekturi Ibaraki, koja je na pacifičkoj obali između Tokija i prefekture Fukušima u kojoj se nalazi nuklearno postrojenje oštećeno u zemljotresu.

"Posjetila sam grad Kita-Ibaraki. Tu su u osnovnoj školi smještene izbjeglice čija je sela uništio cunami", rekla je Gregorijeva.

Ona je naglasila da "Izbjeglice, među kojima su bebe i stara lica, imaju visok moral, ne žale se i dobro su organizovane i ujedinjene".

U Cukubi u unutrašnjosti prefekture Ibaraki, komesarka je posjetila 256 ljudi, koji su evakuisani iz kontaminirane zone 20 kilometara oko centrale Fukušima.

"Izbjeglice primaju puno pomoći. Studenti sa Univerziteta Cukuba objasnili su im u jednostavnim riječima, informacije koje izdaju japanske vlasti", povodom situacije u centrali, rekla je Georgijeva.

Ona je objasnila da se izbjeglice najviše interesuju kada će biti u mogućnosti da se vrate kući.

Po dolasku u Cukubu oni su prošli medicinske testove.

"Na njihovu veliku sreću, niko nije imao nivo radioaktivnost veću od normalne", istakla je komesarka.

Georgijeva je rekla da je tehnička ekipa koja ju je pratila mjerila radioaktivnost u Kita-Ibaraki koji je samo 60 kilometara od centrale Fukušima,a mjerenja su pokazala da su vrijednosti u normali.

Takođe danas, u Sendai je stigao konvoj od 17 kamiona sa 250 tona pomoći koju je poslala Francuska.

Bonus video: