SAČUVAJMO AMAZON

Džejms Kameron protiv izgradnje džinovske brane u Brazilu

Brazilski indijanski poglavica Raoni i oskarovac Džejms Kameron, reditelj bioskopskog hita "Avatar", protestovali su u petak povodom izgradnje džinovske brane Belo Monte, u srcu amazonske prašume.
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.03.2011. 12:28h

"Ribe će napustiti rijeku, naša sela će osjetiti posljedice. Jedini koje vlasti žele da saslušaju su oni koji će zaraditi na ovom projektu", rekao je poglavica novinarima u brazilskom gradu Manosu.

Raoni, koji je na glavi imao perjanicu, Džejms Kameron i njegov prijatelj i glumac Arnold Švarceneger, učestvovali su na forumu posvećenom održivom razvoju.

Hidroelektrana Belo Monte, kapaciteta 11.000 megavata, biće treća po veličini u svijetu, poslije brane Tri klanca u Kini (18.000 megavata) i brane Itaipu (14.000 megavata) na granici Brazila i Paragvaja.

Prema zvaničnim podacima, zbog izgradnje brane Belo Monte, koja će koštati 11 milijardi dolara, biće poplavljeno područje površine 500 kvadratnih kilometara uz rijeku Šingu i oko 16.000 ljudi će biti raseljeno. Kameron je ocijenio da bi izgradnja mogla da izazove "humanitarnu krizu".

Sineasta je ove sedmice najavio da će glumci koji će igrati u naredna dva nastavka naučnofantastičnog filma "Avatar" pred početak snimanja boraviti u prašumama Amazonije, kod autohtonog stanovništva. Produkcija bi trebalo da počne za oko godinu dana.

Džejms Kameron je dobitnik tri Oskara za film "Titanik", u kategorijama najbolji film, režija i filmska montaža. "Avatar" je nagrađen u tri tehničke kategorije ali nijedna statua nije pripala reditelju.

Preporučujemo za Vas