U Japanu desetak državljana Crne Gore, niko nije ugrožen

Ministarstvo vanjskih poslova je kontaktiralo ambasadu Srbije i rečeno im je da nemaju podatak da se iko od crnogorskih državljana obratio da je ugrožen
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.03.2011. 17:29h

Prema trenutnim informacijama, nema ni poginulih, ni povrijeđenih državljana Crne Gore u Japanu, kazao je TV Vijesti ambasador Srbije Ivan Mrkić, koja u toj zemlji zastupa interese Crne Gore.

"Mi smo uputili jedno cirkularno obavještenje da nam se jave ljudi, ljudi nam se javljaju", kazao je on i dodao da je broj građana Crne Gore u Japanu vjerovatno ispod 10.

"Koliko smo mi upoznati nema nijednog koji je trenutno direktno ugrožen", rekao je Mrkić u izjavi TV Vijesti.

Iz Direktorata za konzularne poslove u Ministarstvu inostranih poslova, ranije je saopšteno da su crnogorski državljani za koje je MVP znalo da se nalaze u Japanu bezbjedni.Direktor Direktorata Ivan Milić, rekao je agenciji Mina da je Ministarstvo za ostale kontaktiralo ambasadu Srbije i da nemaju podatak da se iko od crnogorskih državljana obratio da je ugrožen.

Porodice i prijatelji traže najbliže na spiskovima nestalih i nastradalih

On je kazao da se fudbaler japanske Nagoje Igor Burzanović nalazi u Beogradu.

Trener Urava red dajmondsa Željko Petrović iz okoline Tokija, kako su "Vijesti" ranije objavile, nije ugrožen. On je u razgovoru za "Vijesti", prenoseći utiske iz Japana, kazao da je stanje u zemlji strašno i da niko stvarno ne zna broj nastradalih.

"Profesor Pejović za koga znamo da je u Japanu bio je na 700 kilometara od zemljotresa nije ni osjetio zemljotres", rekao je Milić agenciji Mina.

Izuzetno jak zemljotres u Japanu, koji su američki seizmolozi procijenili na 8,9 stepeni Rihterove skale, podigao je cunami visok do 10 metara, koji je napravio pustoš duž sjeveroistočne obale te ostrvske zemlje.

Milioni Japanaca su bez pijaće vode i struje, dva dana poslije razornog zemljotresa i cunamija u kome je, prema raspoloživim podacima, poginulo više od 10.000 ljudi.

Galerija

Bonus video: