Ispaljene 4 rakete na policijsku kasarnu u Egiptu

Za sada nije moguće utvrditi ko je izvršio taj napad niti da li je on povezan sa demonstracijama opozicije koja traži odlazak egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka.
88 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.02.2011. 10:32h

Naoružane osobe ispalile su jutros četiri rakete na policijsku kasarnu u egipatskom gradu Rafi, na granici sa Gazom, i u tom napadu je ranjena jedna osoba, saznaje se od bezbjednosnih izvora, a prenosi Beta.Za sada nije moguće utvrditi ko je izvršio taj napad niti da li je on povezan sa demonstracijama opozicije koja traži odlazak egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka.Poslednjih sedmica učestali su napadi na zgrade državnih institucija u tom regionu, a u subotu je na sjeveru Sinajskog poluostrva došlo do eksplozije na gasovodu pa je privremeno bilo obustavljeno snabdijevanje gasom Jordana i Izraela.

Demonstranti najavili intenzivniju borbu

Demonstranti na Trgu Tarir, ključnom mjestu ustanka koji je uzdrmao arapski svijet i uzbunio zapadne sile, kazali su da će intenzivirati 12-dnevnu borbu za zbacivanje predsjednika koji je obećao da će ostati do septembra.

Dok su trajali pregovori, oklopna vozila stajala su na raskršćima u Kairu gdje su vojnici napravili barikade od vraća sa pijeskom.

Spremnost vlade da pregovara sa predstavnicima Muslimanskog bratstva pokazatelj je koliko su demonstranti postigli od početka protesta, izazvanih nezadovoljstvom zbog korupcije, ekonomskih poteškoća i političke represije za vrijeme 30-godišnje Mubarakove vladavine.

Prije toga, pripadnici Bratstva, daleko najbolje organizovane opozicione grupe, redovno su privođeni i zatvarani. Demonstrantima oko Trga Tarir, uglavnom mladim i sekularnim, nedostaju jasna organizacija i rukovodstvo.

Činilo se da je dogovor moguć

Bilo je naznaka o kompromisu unutar opozicionog pokreta, sa liderima koji su podržali odluku da odbiju dalje pregovore sa vladom dok Mubarak, i njegova stara garda ne odu. Vlada je izdala saopštenje nakon pregovora u kojem se navodi da su dvije strane dogovorile oko nacrta smjernica za pregovore, što ukazuje na to da će Mubarak ostati na vlasti kako bi nadgledao promjenu.

Agencija AP javlja da je potpredsjednik Omar Sulejman ponudio neke nove ustupke predstavnicima opozicije uključujući slobodu štampe, oslobađanje privedenih od kako su počeli protesti protiv vlade i eventualno ukidanje omraženih zakona za vanredne situacije u zemlji.

Na televizijskim snimcima prikazan je Sulejman, bivši obavještajni šef, kako predsjedava pregovorima sa portretom Mubaraka u pozadini. Međutim opozicija je saopštila da vlada nije ispunila njihove glavne zahtjeve za potpunom reformom političkog sistema.

Abdel Monem Abdul Fatuh, visoki zvaničnik Bratsva, kazao je sa u vladinom saopštenju izrečene „dobre namjere ali da ne obuhvata čvrste promjene“.

Mohamed Adel, iz grupe Šesti april koja je jedan od organizatora protesta kazao je: „Oni izbjegavaju zahtjeve naroda“.

Opozicioni aktivisti odbacuju svaku vrstu kompromisa po kojoj bi Mubarak predao vlast Sulejmanu ali takođe i odslužio svoj mandat – oslanjajući se na stari autoritarni sistem kako bi se otvorio put za punu građansku demokratiju i na taj način spasio obraz.

El Baradej: Mutan proces

Dobitnik Nobelove nagrade za mir Mohamed el Baradej, predstavnik opozicione koalicije, kritikovao je jučerašnje pregovore rekavši da je to „mutan proces“ kojem on nije bio pozvan da prisustvuje.

Pregovore su organizovali isti ljudi koji su upravljali Egiptom 30 godina, kazao je on za NBC televiziju u SAD. U ovoj fazi niko ne zna sa kim pregovara... vojska svim upravlja... i to je problem“, kazao je on.

„Predsjednik je čovjek vojske, potpredsjednik je čovjek vojske, premijer takođe“. „Svim upravlja vojska i to je dio problema“. El Baradej, bivši direktor nuklearne agencije UN, kazao je da postoji veliki strah da fokus treba da bude na vladi a ne na Mubaraku.

„Naravno da on ne treba da napusti Egipat“, kazao je El Baradej. „On je Egipćanin i ima apsolutno pravo da živi u Egiptu“.

Obama: U Egiptu nema povratka na staro

Američki predsjednik Barak Obama izjavio je da u Egiptu nema povratka na stanje prije nego što su u toj zemlji izbili demokratski protesti, i umanjio značaj mogućnosti da bi Muslimanska braća mogla dobiti krupnu ulogu u novoj vladi u Kairu.

"Mislim da su Muslimanska braća jedna od frakcija u Egiptu. Oni nemaju većinsku podršku", istakao je Obama u izjavi za televiziju Foks.

Čak i da bude tako, kaže američki predsjednik, "nadam se da će Egipat dobiti reprezentativnu vladu".

On nije želeo da predviđa da li će egipatski predsjednik Hosni Mubarak odstupiti sa vlasti.

"Samo on zna šta će uraditi", dodao je Obama.

Skoro dvije nedjelje po izbijanju krize u Egiptu, Obamina administracija se još bori da nađe način da zaštiti američke bezbjednosne interese, a da ne okrene leđa demonstrantima.

Galerija

Bonus video: