Demonstranti pljačkali muzej u Kairu

Zahi Havas, predsjednik Vrhovnog Savjeta za zaštitu starina je izjavio da je veliki broj savjesnih građana stao u odbranu muzeja.
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.01.2011. 18:38h

Grupa demonstranata je napala Egipatski muzej u Kairu pokušavajući da ukrade dio arheoloških eksponata neprocjenjive vrijednosti. Kako javlja egipatska državna televizija,policija je uspjela da uhapsi 40 prestupnika. Uprkos brzoj reakciji policije, provalnici su uspjeli da u opštem metežu unište 2 mumije a najmanje desetak predmeta je odnijeto.

Arheolog Zahi Havas, predsjednik Vrhovnog Savjeta za zaštitu starina je izjavio da je veliki broj savjesnih građana stao u odbranu muzeja." Ovi časni ljudi pokušali su da odbrane muzej od pljačkaša pridruživši se snagama turističke policije." Muzej su za kratko vrijeme nakon toga okružile vojne snage i preuzele zaštitu nad ovom neprocjenjivom riznicom istorijskih predmeta.

Zbirke Egipatskog muzeja su jedinstvene u svijetu,sadrže oko 120.000 predmeta koji su svjedočanstvo prastare egipatske kulture kao i grčko-rimskog perioda.

Najveći dio zaostavštine čuvenog faraona Tutankamona nalazi se u ovom muzeju. Posebna prostorija sa 9 mumija koja se našla na udaru prestupnika bila je centralna

turistička atrakcija.

Predmeti u Egipatskom muzeju u Kairu za sada nisu ugroženi plamenom koji se širi iz susjedne zgrade, sjedišta vladajuće NDP stranke koju su u petak zapalili demonstranti.

Postoji, medjutim, opasnost da se zgrada NDP-a, koja gori od sinoć, uruši na zgradu muzeja, što bi moglo da izazove veliku štetu, javlja Beta

"Ono što me plaši je da, ukoliko ova zgrada (sjedište NPD-a) padne, pašće na zgradu muzeja",dodao je arheolog Zahi Havas.

Bonus video: