Obama pozvao na jedinstvo republikanaca i demokrata

Od novembra u Kongresu njegovi demokrati imaju tanku većinu u gornjem domu, Senatu, a republikanci u donjem, Predstavničkom domu.
0 komentar(a)
Obama, Foto: Beta
Obama, Foto: Beta
Ažurirano: 26.01.2011. 08:43h

Američki predsjednik Barak Obama pozvao je u Kongresu, u svom govoru o stanju nacije, političare obje vodeće stranke da rade zajednički kako bi odgovorili na izazove pred kojima se zemlja nalazi, u promijenjenom svijetu gdje se pojavljuju nove sile kao što su Kina i Indija."Napredovaćemo zajedno - ili uopšte nećemo napredovati, jer su izazovi pred nama veći od jedne stranke i veći od politike. Danas nije riječ o tome ko će pobjediti na sledećim izborima... nego da li će se nova radna mjesta i fabrike otvarati u ovoj zemlji ili na nekom drugom mestu," rekao je Obama u Kongresu.Od novembra u Kongresu njegovi demokrati imaju tanku većinu u gornjem domu, Senatu, a republikanci u donjem, Predstavničkom domu.Obama, koji drugi put drži govor o stanju nacije od kada je predsjednik, rekao je da se ekomonski svjetski poredak promijenio u jednoj generaciji i pozvao zemlju da investira u inovacije kako bi bila na nivou izazova koje postavljaju rastuće sile kao što su Kina i Indija.Mnogi Amerikanci, rekao je američki predsjednik, sjećaju se perioda prije globalizacije kada je bilo dovoljno raditi puno da bi se dobili pristojna plata i socijalne pogodnosti, ali i ohrabrio svoje sugrađane, podsjetivši ih da SAD još imaju najjaču privredu svijeta.

"Da, svijet se promijenio, i borba za radna mesta je stvarna. Ali to ne treba da nas obeshrabri. To treba da nas podstakne", rekao je Obama i pozvao svoje republikanske suparnike da podrže investicije u obrazovanje, istraživanje i infrastrukturu.On je rekao da che novi zakoni biti usvajani samo uz podršku obje glavne partije, i demokrata i repubikanaca, i pozvao republikance da preuzmu "odgovornost" učešća u vladanju zemljom.

Nezaposlenost i dalje crna tačkaU ovom trenutku SAD su na putu ekonomskog oporavka ali još uvijek vrlo blagog.Tek su uspjeli da povrate oko osam miliona radnih mesta izgubljenih tokom recesije 2008-2009, a nezaposlenost od 9,4 odsto je i dalje crna tačka u učinku administracije Obaminih demokrata.Medjutim, nedavni Obamini pozivi na jedinstvo su dobro primljeni kod Amerikanaca, tako da najnovije ankete pokazuju da je Obama znatno poboljšao svoj rejting i da sada prelazi 50 odsto.Da bi simbolički pokazali da žele da poboljšaju međupartijsku saradnju, republikanci i demokrati su tokom predsjednikovog govora u Kongresu sjedjeli jedni kraj drugih, pomiješano, a ne kako je običaj svako na svojoj strani sale.

Bonus video: