Zemlji prijeti prenaseljenost, glad i ratovi

Ukoliko već sada ne dođe do drastičnih promjena, planeta će se suočiti sa velikom opasnošću. Najveći problem predstavljaće nedostatak vode, hrane, energije i mjesta za stanovanje, tvrde naučnici.
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.01.2011. 18:37h

Svake naredne godine Zemlja će biti bogatija za 75 miliona stanovnika, te će do 2075. godine broj dostići 9,5 milijardi.

Nekontrolisani rast populacije i prenaseljenost mogli bi uzrokovati ratove i glad, tvrde naučnici u najnovijem izvještaju nazvanom "Population: One Planet, Too Many People?" Rast stanovništva, pogotovo u zemljama u razvoju, naučnici su definisali kao izazov stoljeća. Tvrde da je prenaseljenost veća prijetnja Zemlji nego klimatske promjene, zbog kojih će svakako doći do sve veće migracije ljudi, pogotovo onih koji trenutno borave u ne tako gostoljubivim regijama. Sedamdeset inžinjera iz cijelog svijeta, koji su radili studiju, tvrde da će do 2030. godine potreba za vodom porasti za 30 posto, dok će se potražnja za poljoprivrednim proizvodima udvostručiti do 2050. godine.Građanski nemiri Gradovi će postati prenaseljeni, a sve to će rezultirati globalnom glađu, žeđu, užasnim uslovima života, što bi opet lako moglo dovesti do građanskih nemira, pa čak i ratova. "Pred kraj stoljeća svijet će se suočiti s velikim izazovima. Da bi se Zemlja s tim izborila, potrebno je hitno reagovati", kazao je Tim Fox, naučnik koji je predvodio tim stručnjaka. On je istakao da je neophodno redukovati nepotrebnu potrošnju energije i kontrolisati potrošnju prirodnih resursa.Napredna ulaganja Prema proračunu naučnika, troškovi naprednih rješenja, zahvaljujući kojima bi se lakše podnijela prenaseljenost, iznose nekoliko biliona dolara. No, ulaganja bi bila moguća ukoliko bi bogate zemlje bile spremne dijeliti svoje ekonomske i tehničke resurse. Inače, u Evropi se očekuje pad broja stanovništva za 20 posto do 2050. godine. Međutum, rast globalnog stanovništva će ipak biti osjetan u svim dijelovima svijeta, prenijele su svjetske agencije.

Bonus video: