Zašto se dešavaju velike poplave u svijetu

Velike poplave u Brazilu i Australiji koje odnose na stotine života, i ogromne sniježne padavine u SAD imaju dvije vrste objašnjenja.
124 pregleda 0 komentar(a)
La Ninja, Foto: Wikipedia
La Ninja, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 14.01.2011. 10:20h

Naučnici sa univerziteta Kolumbija u SAD su kao dva glavna faktora vremenskih nepogoda identifikovali fenomen La Ninja i klimatsku pojavu fluktacije atmosferskog pritiska na nivou mora u Atlantiku koji se naziva Sjeverno-atlantska oscilacija.

Fenomen La Ninja je svaki put drugačiji, a karakteriše ga pad temperature vode od 3 do 5 stepeni u istočnom i centralnom Pacifiku. Ove godine Ninja se pojavila u julu i trajaće do sredine proljeća.

Tokom trajanja fenomena, u Pacifiku pada znatno manje kiše, i obrazuju se forme toplog vazduha u morima oko jugoistočne Azije, Indonezije, Australije i sjevernog Pacifika, ali se ne može tvrditi da La Ninja uzrokuje pojedinačne vremenske nepogode.

Zbog neobičnog poklapanja ova dva fenomena, došlo je do prirodnog "globalnog kompenzovanja" koji je uzrokovao prirodne katastrofe, javlja CNN.

U Šri Lanci ima najmanje 13 žrtava velikih poplava, 40 ljudi je poginulo na FIlipinima, a Australiji poplavljena područja zauzimaju teritorije veličine Franuske i Njemačke zajedno, dok je istočno od La Ninje, u Brazilu broj žrtava od poplava dostigao cifru od 500.

La Ninja obično dovodi do povećanja temperature u SAD, ali ovogodišnja Sjeverno-atlantska oscilacija ometa taj proces, i dovodi do zimskih temperatura u SAD i velikih snježnih padavina.

Ranije ove nedelje, snijeg je padao u svakoj američkoj državi sem Floridi.

Bonus video: