Cijene hrane vrtoglavo rastu

Indeks cijene hrane na svjetskom tržištu skočio je na 215 bodova, što je njegova najveća vrijednost ikad.Postoji mogućnost da će cijena hrane u svijetu još rasti, upozoravaju iz UN-a.
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.01.2011. 19:05h

Indeks cijene hrane na svjetskom tržištu skočio je na 215 bodova, što je njegova najveća vrijednost ikad - saopštila je UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO). Dosadašnja najviša vrijednost ovog indeksa bila je 191 bod, koliko je iznosio u 2008. godini, kada su poplave i suše prouzrokovale nestašicu hrane.

Cijene hrane vrtoglavo rastu. U julu prošle godine indeks cijena hrane bio je za gotovo 50 bodova niži i iznosio je 167. Postoji mogućnost da će cijena hrane u svijetu još rasti, upozoravaju iz UN-a.

Za ovakav trend najviše su krive elementarne nepogode. Naime, do naglog porasta došlo je zbog požara koji su opustošili Rusiju, kao i zbog suše u Argentini, poplava u Australiji, te izuzetno hladne zime na sjevernoj hemisferi.

Cijene hrane rastu i zbog sve skupljeg goriva, jer poskupljenjem benzina raste i cijena proizvodnje, prerade, kao i transport hrane. Poskupljenje hrane biće jedna od glavnih tema razgovora sastanka grupe G20 krajem januara u Parizu.

Bonus video: