Dva čovjeka obješena u Iranu

Državna agencija Irna piše da je Siadat bio nakačen na izraelsku agenciju Mosad i otkrivao informacije o iranskim vojnim aktivnostima
56 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.01.2011. 00:00h

Iranske vlasti objesile su čovjeka za kome su presudili da je špijun izraelske obavjeptajne službe, prenosi državna agencija Irna.

Iranac Ali Akbar Siadat pogubljen je u zatvoru Evin prison, kako su saopštili sudski zvanuičnici.

Irna piše da je Siadat bio nakačen na izraelsku agenciju MOSAD nekoliko godna i otkrivao informacije o iranskim vojnim aktivnostima, a uhapšen je 2008. godine, kada je pokušao da napusti Iran sa svojom ženom.

Siadat je "priznao da je slao infornmacije Mosadu o iranskim vojnim aktivnsotima"," piše Irna i dodaje da je "primio 60.000 dolara da otkrije povjerjive informacije "zionističkom režimu".

Optužen je da je okrio detalje o vojnim bazama, avionima, probnim letovima, avionskim padovima i projektilima, ali je nejasno da li je to radio kao službenik vlade u Teheranu, tako da se ne zna kako je pribavio podatke

2008 godine iranski inžinjer Ali Aštaari, je obješen zbog špijunaže koja se u Iranu po pravilu kažnjava smrću

Opozicionar obješen u u utorak

Irna prenosi da je još jedan čovjek, Ali Saremi, obješen jer je navodno bio član opozicione , "Narodne organizacije mudžahedina Irana" (PMOI), koju teheran smatra terorističkom.

Bonus video: