Skaparoti: Balkan glavna meta štetnog uticaja Rusije

Komandant združenih snaga NATO-a u Evropi ocijenio da Rusija podstiče nestabilnost u regionu
2869 pregleda 21 komentar(a)
Kertis Skaparoti, Foto: Reuters
Kertis Skaparoti, Foto: Reuters

Komandant združenih snaga NATO-a u Evropi, američki general Kertis Skaparoti, ocijenio je da je bezbjednosna situacija na Balkanu vrlo krhka i da su balkanske zemlje „glavna meta štetnog uticaja Rusije, koja podstiče regionalnu nestabilnost”.

Skaparoti je tokom izlaganja pred Odborom za oružane snage američkog Senata ocijenio da je Balkan region od strateškog značaja.

"U pregovorima Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa i postizanju dugoročnog rješenja koje je funkcionalno za obje zemlje, nema napretka i trenutno su na čekanju. Rusija podstiče regionalnu nestabilnost u naporima da spriječi balkanske zemlje u njihovom napretku ka evroatlantskoj integraciji”, rekao je general.

Naglasio je da se Rusija protivi priznanju Kosova kao suverene države kroz političku, vojnu i ekonomsku pomoć kojom pokušava da zadrži svoj uticaj u Srbiji.

Naveo je i da snage Kfora na Kosovu, koje čini oko 3.500 vojnika iz članica NATO-a i drugih zemalja, igraju važnu ulogu u održavanju bezbjednosti i stabilnosti u regionu.

"Bosna i Hercegovina takođe nastavlja da radi na dugotrajnom miru i stabilnosti. Uprkos izazovima od Republike Srpske, koja je pod uticajem Rusije, BiH je u partnerstvu sa SAD i NATO-a, podržavajući misiju Odlučna podrška u Avganistanu.

Skaparoti je ocijenio i da je Rusija „dugoročni strateški konkurent koji želi da unaprijedi sopstvene ciljeve na štetu američkog prosperiteta i bezbjednosti i koji SAD i NATO vidi kao glavnu prijetnju svojim geopolitičkim ambicijama”.

"Da bi postigla te ciljeve, Moskva nastoji da proširi uticaj na države duž svoje periferije, da bi podrila solidarnost NATO-a i prekršila pravila zasnovana na međunarodnom poretku”, rekao je američki general.

Dodao je da Rusija aktivno slijedi agresivnu spoljnu politiku kršeći suverenitet drugih država, sprovodeći subverzivne i destabilizujuće aktivnosti u Evropi i SAD i koristeći mogućnosti da poveća uticaj i proširi prisustvo u Avganistanu, Siriji i Aziji.

Prema tvrdnjama Skaparotija, Rusija koristi pristup uticaja na čitavo društvo, preko niza instrumenta, uključujući političke provokatore, informacione operacije, ekonomsko zastrašivanje, sajber operacije, posrednike, vjerski uticaj, specijalne operacije, konvencionalne vojne snage i nuklearne snage.

"Imajući u vidu pokazanu spremnost Moskve da krši međunarodno pravo i pravno obavezujuće sporazume, i da vrši štetni uticaj, Rusija prijeti vitalnim nacionalnim interesima SAD da očuvaju Evropu koja je cjelovita, slobodna i mirna”, izjavio je Skaparoti i dodao da su već napravili značajne korake u prilagođavanju položaja svojih snaga u Evropi kako bi se suprotstavili tim prijetnjama.

Bonus video: