OPERACIJA BILA JEDNA OD NAJVEĆIH TAJNI TE ZEMLJE

Izrael objelodanio da je 2007. uništio nuklearni reaktor Sirije

Tokom građanskog rata u Siriji koji traje sedam godina Izrael je izveo više od 100 vazdušnih udara od kojih je većina, kako se vjeruje, bila usmjerena na konvoje oružja namijenjene proiranskom Hezbolahu
0 komentar(a)
sirija satelitski snimak, Foto: Beta/AP
sirija satelitski snimak, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 21.03.2018. 08:26h

Izraelska vojska potvrdila je danas da je 2007. godine izvela vazdušni udar u Siriji u kome je uništeno postrojenje za koje se vjeruje da je nuklearni reaktor, čime je skinut veo tajnosti sa jedne od najmisterioznijih operacija u novijoj istoriji.

Iako se uveliko vjerovalo da je Izrael iza vazdušnog udara koji se dogodio 6. septembra te godine, ta zemlja nikada ga nije javno komentarisala.

Međutim, sada je objelodanjeno da je osam aviona tipa F-15 izvelo vazdušne napade na postrojenje u regionu Deir el-Zour 450 kilometara sjeveroistočno od Damaska uništivši ono što se gradilo godinama i očekivalo se da postane operativno krajem 2007. godine.

Izraelska operacija je bila jedna od najvećih tajni te zemlje i nije jasno zašto je sada objelodanjena.

Vojska to nije saopštila, ali se vjeruje da je objavljivanje informacije povezano s izlaskom memoara bivšeg premijera Izraela Ehuda Olmerta. On je taj udar naredio i nagovještavo ga godinama.

Takođe bi moglo biti upozorenje Iranu koji se u Siriji bori na strani snaga sirijskog predsjednika Bašara el Asada. Sirija i Izrael su ljuti neprijatelji, navodi AP.

Tokom građanskog rata u Siriji koji traje sedam godina Izrael je izveo više od 100 vazdušnih udara od kojih je većina, kako se vjeruje, bila usmjerena na konvoje oružja namijenjene proiranskom Hezbolahu.

U vrijeme udara 2007. Sirija je optužila Izrael da je prodro u njen vazdušni prostor, ali nije rekla šta je bio cilj udara koji je umnogome podsjećao na izraelski napad na iranska nuklearna postrojenja u izgradnji 1981. godine.

"Poruka od napada 2007. godine na reaktor je da Izrael neće tolerisati konstrukciju koja može da predstavlja egzistencijanu prijetnju", naveo je danas komandant izraelske vojske general potpukovnik Gadi Ajzenkot.

On je dodao da je to bila poruka i 1981. i da je to poruka i napada na sirijsko postrojenje i buduća poruka izraelskim neprijateljima. Takođe, rekao je da je to bio najveći izraelski udar na Siriju od rata 1973. godine i da svako ko je bio umiješan znao da može da izazove novi.