Duterte izjavio da je bio gej, ali da je uspio da se "izliječi"

Filipinski predsjendik je na jednom skupu u Tokiju kazao da je bio homoseksualac, ali da ga je "izliječila jedna predivna žena"
4746 pregleda 3 komentar(a)
Rodrigo Duterte, Foto: Reuters
Rodrigo Duterte, Foto: Reuters

Kontroverzni predsjednik Filipina, Rodrigo Duterte ponovo je šokirao javnost izjavom da je bio gej, ali da je "uspio da se izliječi", prenosi "Njujork Tajms".

On je na jednom skupu u Tokiju kazao da je bio homoseksualac, ali da ga je "izliječila jedna predivna žena".

Duterte je ranije probao da uvrijedi filipinskog senatora, i velikog kritičara Dutertovog režima, Antonija Trilanesa nazvavši ga "gejom".

"Pa s obzirom da je priznao svoju gej prošlost, počinjem da se pitam da li predsjednik Duterte osjeća nešto više prema meni, jer sam uvijek sticao dojam da je opsjednut sa mnom", kazao je Trilanes.

Tokom svoje tri godine na funkciji predsjednika, Duterte je stekao reputaciju nekoga ko često daje kontraverzne izjave.

Tako je terminom gej "počastio" komunistički pokret otpora, karoličke sveštenike, ali i bivšeg američkog ambasadora na Filipinima.

Međutim kako bi dobio podršku aktivista za prava LGBT populacije, predsjednik Filipina je promjenio politiku, pa tako danas podržava istopolne zajednice.

Duterte je kritikovao katoličku crkvu, koja uživa veliko povjerenje na Filipinima, izjavom da ga je kao malog seksualno zlostavljao jedan katolički sveštenik.

LGBT aktivisti sa Filipina su kazali da su vremenom navikli na ovakve nagle predsjednikove izjave.

"Duterteve izjave zavise od toga ko mu je u publici", kazao je predsjednik Ladlada, filipinske LGBT partije Danton Remoto.

Bonus video: