"IMAJU AGRESIVAN STAV"

Rohani: SAD predstavljaju ozbiljnu prijetnju za stabilnost u regionu i svijetu

Rohanijeva izjava uslijedila je odmah pošto su američke vlasti optužile Iran da su odgovorne za napad na dva tankera na Arabijskom moru. Iransko Ministarstvo inostranih poslova je odbacio optužbe
1062 pregleda 0 komentar(a)
Rohani, Foto: Abdullah Dhiaa Al-deen/Reuters
Rohani, Foto: Abdullah Dhiaa Al-deen/Reuters

Predsjednik Irana Hasan Rohani optužio je danas SAD da predstavljaju "ozbiljnu prijetnju" za stabilnost u regionu i svijetu poslije američke optužbe o napadu na dva tankera na Arabijskom moru.

"Američka vlada posljednje dvije godine ima agresivan stav i predstavlja ozbiljnu prijetnju za stabilnost u regionu i svijetu jer krši sva međunarodna pravila", izjavio je Rohani u Biškeku na sastanku Organizacije za Šangajsku saradnju.

Rohanijeva izjava uslijedila je odmah pošto su američke vlasti optužile Iran da su odgovorne za napad na dva tankera na Arabijskom moru. Iransko Ministarstvo inostranih poslova je odbacio optužbe.

Dva tankera, jedan norveški a drugi japanski, bili su mete napada za sada nepoznatog porekla. Incident se dogodio oko 30 nautičkih milja od iranske obale.

Na tom području već više od mjesec dana vladaju tenzije između Irana i SAD.

Vašington, koji i dalje pojačava ekonomske i diplomatske sankcije Teheranu nakon istupanja iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu, početkom maja je uputio dodatne vojne snage na Bliski istok. SAD su tada optužile Iran da priprema "neposredne napade protiv američkih interesa".

Preporučujemo za Vas