IZRAZILI "SNAŽAN PROTEST"

Iran pozvao na razgovor diplomatu UAE zbog američkog drona

Teheran je naveo da je ulazak američkog drona na njegovu teritoriju bila "veoma opasna provokacija"
526 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Iran je pozvao na razgovor vodećeg diplomatu Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) u Teheranu u znak protesta zbog dozvole Sjedinjenim Američkim Državama da bazu u toj zemlji iskoriste za lansiranje bespilotne letjelice za koju Iran tvrdi da je ušla u njegov vazdušni prostor.

Iranska državna agencija IRNA javila je danas da je Teheran izrazio "snažan protest" diplomati UAE, kome je rečeno da Iran ne toleriše pomaganje stranim silama koje ne poštuju njegovu teritoriju.

SAD su saopštile da je njihov dron "RQ-4A global hok" oboren u čevrtak iznad međunarodnih voda, a ne unutar vazdušnog prostora Irana.

Iran je juče pozvao na razgovor švajcarskog ambasadora u Teheranu Markusa Lajtnera da bi izrazio protest zbog navodnog kršenja vazdušnog prostora. Švajcarska zastupa interese SAD u Iranu. Vašington i Teheran nemaju diplomatske odnose od Islamske revolucije u Iranu 1979. godine.

Teheran je naveo da je ulazak američkog drona na njegovu teritoriju bila "veoma opasna provokacija".

Predsjednik SAD Donald Tramp izjavio je juče da je Vašington bio spreman da uzvrati Iranu zbog obaranja drona, ali da je otkazao raketne udare 10 minuta prije izvršenja, jer su mu rekli da bi 150 ljudi moglo da pogine.

Preporučujemo za Vas