Duterte u istorijskoj posjeti Izraelu: Žao mu je što je Obamu nazvao "kurvinim sinom"?

Na međunarodnom aerodromu Ben Gurion kraj Tel Aviva Dutertea je dočekao izraelski ministar komunikacija Ajub Kara iz vladajuće konzervativne partije Likud prije nego što je otišao da se sastane sa oko 1.400 Filipinaca
0 komentar(a)
Rodrigo Duterte, Foto: Beta-AP
Rodrigo Duterte, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 03.09.2018. 07:23h

Predsjedik Filipina Rodrigo Duterte započeo je posjetu Izraelu kontroverznim govorom radnicima iz Filipina u Jerusalimu, izvinivši se za ono što je rekao za bivšeg američkog predsjednika Baraka Obamu, ali je branio nedavnu "šalu o silovanju".

On je sinoć doputovao u Izrael u posjetu koji su mnogi osudili, imajući u vidu između ostalog i njegovo poređenje s Hitlerom, navode izraelski mediji.

Na međunarodnom aerodromu Ben Gurion kraj Tel Aviva Dutertea je dočekao izraelski ministar komunikacija Ajub Kara iz vladajuće konzervativne partije Likud prije nego što je otišao da se sastane sa oko 1.400 Filipinaca.

Sastanak je bio zatvoren za izraelske novinare ali su novinari koji su doputovali s predsjednikom rekli da je govorio više od sata i da se izvnio što je Obamu nazvao "kurvinim sinom" 2016. godine pred planirani sastanak kada je rekao da mu Obama neće držati lekcije o brutalnom ratu protiv kriminala u kome je tada ubijeno više od 2.400 Filipinaca, prenijeli su izraelski mediji.

"Morate imati poštovanja. Ne samo rasipati pitanja i izjave. Žao mi je što sam izustio te riječi", rekao je Duterte sinoć sudeći po riječima jednog novinara iz Manile.

Predsjednik Filipina je takođe rekao da mu je Obama oprostio ali je ostalo nejasno zašto je izabrao da u Izraelu govori o tome kako je uvrijedio bivšeg američkog predsjednika.

On je takođe pomenuo svoje nedavne izjave da će biti mnogo silovanja "ako ima mnogo lijepih žena", rekavši okupljenima da se šalio ali da je koristio slobodu govora u demokratiji.

U Izraelu radi oko 30.000 Filipinaca i Duterte je rekao da je to jedina zemlja na Bliskom istoku u kojoj se poštuju ljudska prava.

Očekuje se da će prava filipinskih radnika biti jedna od glavnih tema u razgovorima Dutertea tokom četvorodnevne posjete, uz jačanje bilateralnih veza u raznim oblastima, uključujući trgovinu i odbranu.

On će danas ručati s premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom, sastati se s drugim visokim zvaničnicima i posjetiti Memorijalni centar holokausta Jad Vašem u Jerusalimu.

Očekuje se da će potpisati sporazum o nafti i obići izložbu oružja.

Duterte je tokom kampanje protiv dilera droge prije dvije godine izazvao gnijev kada je uporedio sebe s Adolfom Hitlerom, rekavši da će biti srećan da pobije tri miliona zavisnika od droge kao što je Hitler pobio Jevreje ali se kasnije izvinio, podsjećaju izraelski mediji.

Pomoćnici predsjednika Filipina prilazili su mu dok je psovao tokom svog govora i tražili navodno da to ne čini.

"Tramp je moj dobar prijatelj. On govori mojim jezikom.Obama je hladan čovjek", rekao je Duterte o sadašnjem predsjedniku SAD.

Njegova posjeta je istorijska, on je prvi predsjednik Filipina u posjeti Izraelu od uspostavljanja diplomatskih odnosa 1957. godine.

Bonus video: