Rusija spremna da Turskoj ponudi i avione Suhoj Su-35

Ankara je prošle nedjelje počela da dobija djelove ruskog raketnog sistema odbrane S-400, što je dovelo do odluke zvaničnog Vašingtona da Tursku suspenduje iz programa lovačkog aviona F-35
1752 pregleda 0 komentar(a)
Ruski Su-35: Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ruski Su-35: Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ruski "Rostek" spreman je da proda Turskoj avione Su-35, ukoliko zvanična Ankara pokaže interesovanje, saopštio je direktor kompanije Sergej Čemezov.

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu ranije je izjavio da će Turska razmotriti kupovinu aviona od Rusije ili drugih zemalja ukoliko SAD odbiju da im prodaju lovačke avione F-35, prenosi Tas.

Ankara je prošle nedjelje počela da dobija djelove ruskog raketnog sistema odbrane S-400, što je dovelo do odluke zvaničnog Vašingtona da Tursku suspenduje iz programa lovačkog aviona F-35.

Turska nije odustala od S-400, a predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će sistem biti uveden u službu do aprila 2020. godine.

Su-35 je avion 4++ generacije koji je prvi put poletio 2008. godine, a u službi je od 2015. godine.

Kina je prva država koja je naručila avione. Zvanični Peking je sa Moskvom potpisao ugovor vrijedan 2,5 milijardi dolara za 24 aviona.

Indonezija je takođe naručila 11 aviona.

Bonus video: