ZBOG BORBE PROTIV DILERA DROGE

Suočen sa kritikama: Duterte najavio povlačenje Filipina iz Međunarodnog krivičnog suda

"Izjavljujem da Filipini povlače svoju ratifikaciju Rimskog statuta, što stupa na snagu odmah"
1 komentar(a)
Rodrigo Duterte, Foto: Reuters
Rodrigo Duterte, Foto: Reuters
31.01.2019. 17:19h

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte objavio je danas da se ova država povlači iz osnivačkog ugovora Međunarodnog krivičnog suda (MKS) koji je počeo da razmatra njegovu spornu politiku borbe protiv droge.

"Izjavljujem da Filipini povlače svoju ratifikaciju Rimskog statuta, što stupa na snagu odmah", rekao je filipinski predsjednik u saopštenju.

Sud sa sjedištem u Hagu objavio je početkom februara da je otvorena preliminarna istraga o Duterteovoj kampanji za suzbijanje droge, koja izaziva zabrinutost međunarodne zajednice.

Duterte koji je izabran 2016. godine obećao je da će iskorijeniti trgovinu drogom tako što će ubiti desetine hiljada prestupnika.

Hiljade osumnjičenih je stradalo tokom kampanje protiv droge koju je Duterte pokrenuo nakon što je postao predsjednik u junu 2016, što je izazvalo kritike i prijetnje krivičnim gonjenjem.

"Borba neće biti gotova dok oni koji posluju sa drogom ne shvate da moraju prestati jer su im opcije samo zatvor ili pakao", rekao je prošle godine Duterte. 

Od kada je izabran, policija je ubila gotovo 4.000 osumnjičenih trgovaca drogom i osumnjičenih narkomana, prema zvaničnim podacima.

Aktivisti za odbranu ljudskih prava smatraju da te brojeve treba pomnožiti sa tri da bi se dobio pravi bilans mrtvih.