Izraelska vojska napala ciljeve Hamasa u znak odmazde za raketiranje

Palestinski bezbjednosni izvor je rekao da je izraelska vojska više puta pogodila poziciju zapadno od grada Gaze, tri cilja u centralnom dijelu pojasa kao i jedan u Kan Junisu na jugu, ali moguće žrtve nisu pominjane
942 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Izraelska vojska je napala ciljeve Hamasa u pojasu Gaze u znak odmazde na raketnu vatru sa te palestinske teritorije, saopštili su jutros zvaničnici.

Iz Gaze su prošle noći ispaljene dvije rakete, koje nisu prouzrokovale ni povrede ni štetu, navedeno je u vojnom saopštenju ali se ne pominje gdje su rakete pale.

Za manje od nedjelju dana iz pojasa Gaze na Izrael ispaljeno je šest raketa.

U odgovoru na najnovije raketiranje napadnuto je više vojnih ciljeva Hamasa, uključujući pomorske baze, na sjeveru pojasa Gaze, navela je vojska u kratkom saopštenju.

Palestinski bezbjednosni izvor je rekao da je izraelska vojska više puta pogodila poziciju zapadno od grada Gaze, tri cilja u centralnom dijelu pojasa kao i jedan u Kan Junisu na jugu, ali moguće žrtve nisu pominjane.

U petak uveče iz pojas Gaze ispaljena raketa na Izrael, prva od 12. jula.

Još tri rakete su ispaljene u noći između subote i nedjelje, saopštila je izraelska vojska.

Uz to je bilo incidenta u posljednjim nedjeljama duž granične ograde između pojasa Gaze koje kontroliše islamska ekstremistička organizacija Hamas i Izraela.

U nedjelju su izraelski vojnici ubili tri Palestinca koji su pokušala da se približe graničnoj ogradi.

Nedjelju dana ranije ubijeno je pet Palestinaca, među njima jedan koji je otvorio vatru na izraelske vojnike i četvorica teško naoružanih.

Od marta prošle godine Palestinci masovno demonstriraju duž granice protiv izraelske i egipatske blokade uvedene prije više od jedne decenije.

Demonstracije su praćene nasiljem i otkako su počele 305 Palestinaca je ubijeno bojevom municijom, velika većina tokom demonstracija. Drugi su ubijeni u izraelskim udarima u odgovoru napade iz Gaze.

U nasilju je poginulo sedmoro Izraelaca.