Japan bijesan zbog južnokorejske vojne vježbe na spornom ostrvu

Japansko ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je vojnu vježbu neprihvatljivom i reklo je da su uputili protestnu notu Južnoj Koreji, zahtijevajući okončanje vojne vježbe
912 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Južnokorejske vojne snage započele su dvodnevnu vojnu vježbu u nedjelju u blizini ostrva koje Japan takođe smatra dijelom svoje teritorije, što je izazvalo protest Tokija samo nekoliko dana nakon što je Seul najavio da će napustiti dogovor o dijeljenju obavještajnih informacija s Japanom.

Japan i Južna Koreja dugo se spore o suverenitetu nad ostrvom, koje Japanci zovu Takešima, a Korejci Dokdo, a nalazi se u Japanskom moru, otprilike na pola puta između Južne Koreje i Japana.

U vježbi učestvuju pomorske, kopnene i vazdušne snage, rekao je zvaničnik južnokorejskog ministarstva odbrane.

Japansko ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je vojnu vježbu neprihvatljivom i reklo je da su uputili protestnu notu Južnoj Koreji, zahtijevajući okončanje vojne vježbe.

Ostrvo je "očigledno inherentni dio japanske teritorije", poručio je Kendži Kanasugi, generalni direktor odjeljenja za Aziju i Okeaniju u ministarstvu vanjskih poslova Japana, južnokorejskoj ambasadi u Tokiju.

Ko Ming-jung, portparolka Plave kuće, rezidencije južnokorejskog predsjednika, rekla je da je riječ o godišnjoj vojnoj vježbi koja nije usmjerena protiv određene zemlje.

"To je vježba za čuvanje našeg suvereniteta i teritorija", rekla je novinarima u Seulu.

U ovoj vježbi učestvuje više južnokorejskih vojnika nego u prethodnoj i održava se na većem području u Japanskom moru, rekao je za Reuters portparol južnokorejske ratne mornarice.

Po prvi put u vježbi učestvuje razarač sa sistemom Aegis i specijalne jedinice vojske, rekao je zvaničnik koji je želio ostati anoniman zbog osjetljivosti pitanja, prenosi Hina.

Bonus video: