IAKO JE KOMI DAVAO INFORMACIJE MEDIJIMA

SAD neće procesuirati bivšeg direktora FBI-ja

548 pregleda 0 komentar(a)
Komi, Foto: J. Scott Applewhite/AP
Komi, Foto: J. Scott Applewhite/AP

Američko ministarstvo pravosuđa odlučilo je da neće procesuirati bivšeg direktora FBI-ja Džejmsa Komija, usprkos činjenici da je interna istraga potvrdila da je Komi nepropisno davao informacije medijima, saopštila je kancelarija glavnog inspektora ministarstva pravosuđa u četvrtak.

Kancelarija glavnog inspektora, čija je funkcija interno nadgledanje rada ministarstva pravosuđa, rekao je kako je Komi pokazao rukom napisanu bilješku FBI-ja svom prijatelju koji je opisao Njujork tajmsu.

Komi  je to napravio kako bi pokušao pritisnuti FBI da pokrene nezavisnu istragu o njegovim razgovorima s predsjednikom Donaldom Trampom.

Bilješka opisuje privatni razgovor, u kojemu je Tramp navodno upitao Komija može li zaustaviti istragu FBI-ja o tadašnjem savjetniku za nacionalnu sigurnost Majklu Flinu.

Flin je u međuvremenu priznao da je lagao FBI o razgovorima s ruskim zvaničnicima.

Izvještaj ministarstva pravosuđa dio je borbe između Komija, koji je odobrio pokretanje istrage o ruskom uticaju na predsjedničku kampanju 2016., i Trampa, koji tvrdi da istraga nije trebala biti otvorena.

Istraga koju je vodio posebni istražitelj Robert Maler otkrila je brojne kontakte ruskih zvaničnika sa kampanjom, ali je zaključeno da ne postoji dovoljno dokaza za utvrđivanje postojanja kriminalne urote.

Komi je odlučio podijeliti sadržaj bilješke nakon što ga je Tramp otpustio 2017.

U izvještaju glavnog inspektora stoji da bilješka nije sadržavala klasifikovane podatke, ali je riječ o opasnom presedanu jer je podijelio osjetljive informacije kako bi stvorio javni pritisak na institucije.

"Da su trenutni i bivši zaposlenici FBI-a slijedili primjer bivšeg direktora i otkrili osjetljive informacije zbog svojih ličnih uvjerenja, FBI ne bi bio u stanju izvršavati svoj zadatak sprovođenja zakona", navodi se u izvještaju.

Komi nije trebao zadržavati bilješke koje opisuju susrete s Trampom nakon što je otpušten zato što su to službeni dokumenti FBI, stoji u izvještaju.

Komi je pak na Twitteru napisao da bi se trebali izviniti oni koji su ga optužili za dijeljenje klasifikovanih podataka.