Vašington ponudio milione dolara kapetanu iranskog tankera koji želi da zaplijeni

Sumnja se da sporni tanker prevozi naftu za Siriju
2485 pregleda 2 komentar(a)
Iranski tanker, Foto: Reuters
Iranski tanker, Foto: Reuters

Ministarstvo spoljnih poslova Sjedinjenih Američkih Država (SAD) ponudilo je više miliona dolara kapetanu iranskog tankera koji se našao u centru diplomatskog sukoba zbog sumnji da prevozi naftu za Siriju, javlja BBC.

Brajan Huk, iz američkog ministarstva, napisao je mejl kapetanu tankera Adrijan Darija u kojem u zamjenu za novac traži da brod pristane negdje gdje bi ga SAD mogle zaplijeniti.

Sumnja se da sporni tanker prevozi naftu za Siriju, te su ga vlasti Velike Britanije zadržale ovog jula u Gibraltaru. Pušten je prošlog mjeseca nakon što su iranske vlasti dale garanciju o tome gdje ide. SAD, koje su pokušale spriječiti puštanje tankera, potom su izdale nalog za njegovu zapljenu.

Prošlog petka zatražili zapljenu tankera

Vijest o novčanoj ponudi prvo je objavio Financial Times u srijedu, a potvrdilo ju je ministarstvo spoljnih poslova.

SAD su zatražile zapljenu tankera prošlog petka tvrdeći da prevozi 2,1 miliona barela nafte koja pripada Iranskoj revolucionarnoj gardi, koju su američke vlasti označile kako terorističku grupu. Prije nego što su SAD nametnule sankcije tankeru, uputile su pismo kapetanu Akilešu Kumaru, prenosi Index.hr.

Iranski kapetan ignorisao mejl

Kako prenosi Financial Times, u pismu stoji da je Trampova administracija spremna platiti kapetanu nekoliko miliona dolara da s brodom pristane negdje gdje ga američke vlasti mogu zaplijeniti. Ipak, kapetan Kumar ignorisao je mejl.

Iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif na Tviteru je optužio SAD za "nečuven pokušaj podmićivanja".

Tanker trenutno plovi u istočnom Mediteranu

Tanker Adrijan Darija, koji se prije zvao Grejs 1, britanske vlasti su zaplijenile u Gibraltaru 4. jula zbog sumnje da prevozi naftu u Siriju, čime krši sankcije Evropske unije. Pušten je 15. avgusta nakon što su iranske vlasti dale garanciju da neće prevesti naftu u Siriju, iako su SAD pokušale spriječiti njegovo puštanje.

Tanker se trenutno nalazi u istočnom Mediteranu, a nekoliko puta je mijenjao smjer.

Njegova zapljena dovela je do diplomatske krize između Velike Britanije i Irana jer je potom Iran u Ormuskom moreuzu zaplijenio tanker Stena Impero, koji plovi pod britanskom zastavom, a u švedskom je vlasništvu. Ove srijede Iran je izjavio da će pustiti sedam od 23 člana posade Stene Impero.

Bonus video: