izraelska vojska gađala mete Hamasa

Pet raketa ispaljeno iz Gaze na Izrael

Izraelska artiljerija i avion su u znak odmazde gađali nekoliko meta islamskog ekstremističkog Hamasa koji vlada Gazom, navedeno je u vojnom saopštenju
522 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Gaze, Foto: Reuters
Detalj iz Gaze, Foto: Reuters

Izraelska vojska je jutros saopštila da je ispaljeno pet raketa na izraelsku teritoriju preko granice s pojasom Gaze nakon što su dva palestinska tinejdžera poginula u petak tokom masovnih nasilnih protesta duž granične ograde između Gaze i Izraela.

Rakete su aktivirale sirene za protivraketnu uzbunu u izraelskim naseljima kasno sinoć nakon čitavog niza sukoba duž granice.

Izraelska artiljerija i avion su u znak odmazde gađali nekoliko meta islamskog ekstremističkog Hamasa koji vlada Gazom, navedeno je u vojnom saopštenju.

Izvještaja o povredama nije bilo.

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštio je ranije da su u demonstracijma poginuli jedan 17-godišnjak i jedan tri godine mlađi tinejdžer pogođeni bojevim mecima.

Izraelska vojska nije odmah komentarisala njihovu pogibiju ali je navela da je oko 6.200 Palestinaca učestvovalo u  protestima nazvanim "Marš povratka“ koji se održavaju jednom nedeljno protiv izraelske i eigipatske blokade Gaze i za pravo na povratak palestinskih izbjeglica na sadašnju teritoriju Izraela.

Jučerašnji protesti su bili veoma nasilni i bačeno je više eksplozivnih naprava, granata i zapaljivih bombi na graničnu ogradu, prenose izraelski mediji.

Portparol Hamasa optužio je Izrael za smrt tinejdžera upozorivši, kako je navedeno,  da " će snositi posljedice za taj zločin".

Specijalni koordinator UN za bliskoistočni mirovi  proces Nikolaj Mladenov kritikovao je Izrael zbog ubistva dva  demonstranta, označivši ga užasnim i ocjenivši na Tviteru da bi izraelska vojska morala koristiti smrtonosnu silu samo kao posljednji izlaz u odgovoru na neposrednu prijetnju smrću ili ozbiljnom povredom.

Preporučujemo za Vas