ČEKA SE IZGRADNJA POSEBNOG MAUZOLEJA

Ceremonija državne sahrane za Mugabea u Zimbabveu, pokop odložen za mjesec dana

Mugabeovo tijelo nalazi se na Nacionalnom sportskom stadionu u glavnom gradu Harare
944 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Zimbabvea, Foto: Beta/AP
Detalj iz Zimbabvea, Foto: Beta/AP

Predsjednici afričkih zemalja prisustvovali su danas ceremoniji državne sahrane bivšeg predsjednika Zimbabvea Roberta Mugabea čiji je pokop pomeren za najmanje mesec dana dok se ne izgradi poseban mauzolej kod spomenika nacionalnim herojima, prenijela je agencija AP.

Mugabeovo tijelo nalazi se na Nacionalnom sportskom stadionu u glavnom gradu Harare.

Na ceremoniji su govorili i od Mugabea se oprostili predstavnici porodice, predsjednik Zimbabvea Emerson Mnangagva, predsjednici Kenije, Evkatorijalne Gvineje i Juznoafričke Republike, potpredsjednica Tanzanije, bivši predsednici Gane i Namibije, kao i specijalni izaslanik predsjednika Kine Si Đinpinga, Gu Šengu, potpredsjednica Kube Ines Maria Čapmen Vo i ambasador Ruske Federacije u Zimbabveu.

Sahrana je bila otvorena za javnost pa su stanovnici Zimbabvea popunili 30 odsto kapaciteta stadiona koji prima 60.000 ljudi. Većina prisutnih pristalice su vladajuće stranke ZANU-PF.

Kenijski predsjednik Uhuru Kenijata opisao je Mugabea kao "veliku ikonu afričkog oslobođenja" i "vizionarskog vođu i nemilosrdnog prvaka afričkog dostojanstva".

Emerson Mnangagva, trenutni predsjednik Zimbabvea, predsjedavao je ceremonijom, kojoj je prisustvovala Mugabeova udovica Grejs, koja je nosila crni veo.

Mnangava je 2017. godine uz pomoć vojske svrgnuo Mugabea, koji je zemljom vladao od 1980. godine.

Period žalosti za Mugabeovom smrću obilježio je i sukob porodice i trenutnog predsjednika oko toga gdje, kada i kako će on biti sahranjen. Sve je eskaliralo saopštenjem da se pokop odlaže dok se ne izgradi mauzolej. Mauzolej će se nalaziti na mjestu gde su sahranjeni svi visoki zvaničnici Zimbabvea.

Njegova udovica Grejs je insistirala na privatnoj sahrani i pokopu na nekom drugom mjestu.

Odluka o gradnji mauzoleja za Mugabea preminulog 6. septembra uslijedila je nakon konsultacija između porodice bivšeg predsjednika i vlasti.

Robert Mugabe, kontroverzni predsjednik i nacionalni heroj oslobodjenja Zimbabvea od kolonijalne vladavine, preminuo je u 96. godini.

Preporučujemo za Vas