Erdogan, Putin i Rohani na samitu o Siriji

Ovo je od 2017. godine peti samit Erdogana, čija zemlja podržava opoziciju, Vladimira Putina i Hasana Rohanija koji podržavaju vlasti u Damasku
651 pregleda 1 komentar(a)
Erdogan, Foto: Reuters
Erdogan, Foto: Reuters

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan danas će se sastati s kolegama iz Rusije i Irana u Ankari, gdje će biti održan novi tripartitni samit o Siriji na kome se očekuje da će glavna tema biti ofanziva sirijskih vladinih snaga na posljednje uporište pobunjenika u Idlibu.

Ovo je od 2017. godine peti samit Erdogana, čija zemlja podržava opoziciju, Vladimira Putina i Hasana Rohanija koji podržavaju vlasti u Damasku.

U trenutku kada pobjeda sirijskog predsjednika Bašara al Asada izgleda manje - više ostvarena, prioritet za Ankaru je da predupredi novi masovni priliv izbjeglica iz Idliba, sa sjeverozapada Sirije. Uprkos pozivima za primirje ta zona gdje živi oko tri miliona ljudi je pod ofanzivom sirijskih vladinih snaga.

Prema sporazumu sklopljenom prošle godine sa Moskvom, Ankara u toj oblasti ima 12 posmatračkih punktova, od kojih su jedan opkolile sirijske vladine trupe.

Cilj današnjeg samita je da se razmotre događaji u Siriji, posebno u Idlibu ali i zajednički koraci u narednom periodu da bi se prekinuo sukob i stvorili potrebni uslovi za dobrovoljni povratak izbeglica i pronalaženje političkog rješenja, navelo je tursko predsjedništvo u saopštenju.

Povremena bombardovanja i granatiranja nastavljaju se u Idlibu uprkos krhkom primirju uvedenom 31. marta.

Bonus video: