Saudijska Arabija: Ostaci dronova i raketa nepobitan dokaz iranske agresije

Iran poriče umiješanost u napad koji je prepolovio saudijsku proizvodnju nafte, a savjetnik iranskog predsjednika je juče nakon saudijskog saopštenja kazao da je Rijad zapravo dokazao da "ne zna ništa"
1480 pregleda 0 komentar(a)
Turki Al-Malik, Foto: Reuters
Turki Al-Malik, Foto: Reuters

Saudijska Arabija je danas predstavila ostatke, kako je navela, iranskih dronova i krstarećih raketa korištenih u napadu na saudijska naftna postrojenja kao "nepobitan" dokaz iranske agresije.

Portparol saudijskog ministarstva odbrane pukovnik Turki al Malik kazao je da je ukupno 25 dronova i raketa lansirano na dva naftna postrojenja u napadima prošlog vikenda, uključujući iranske "delta wing" bespilotne letjelice i rakete "ya ali" koje koristi navodno iranska Revolucionarna garda.

"Napad je izveden sa sjevera i nesumnjivo iza njega stoji Iran", rekao je Malki na konferenciji za novinare.

"Dokazi... koje vidite nepobitno ukazuju na to", kazao je on.

Iran poriče umiješanost u napad koji je prepolovio saudijsku proizvodnju nafte, a savjetnik iranskog predsjednika je juče nakon saudijskog saopštenja kazao da je Rijad zapravo dokazao da "ne zna ništa".

"Konferencija za novinare je dokazala da Saudijska Arabija ne zna ništa o tome gdje su rakete i dronovi proizvedeni ili odakle su lansirani i nije objasnila kako to da ih njihovi odbrambeni sistemi nijesu presreli", objavio je na Tviteru Hesamedin Ašena, savjetnik predsjednika Irana, Hasana Ruhanija.

Odgovornost za napad na saudijska postrojenja preuzeli su pobunjenici Huti koji se u Jemenu bore protiv vojne koalicije koju predvodi Saudijska Arabija.

Oni su zaprijetili da su na njihovom spisku mogućih meta za napade desetine lokacija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Vojni portparol grupe, koja se povezuje sa Iranom, saopštio je da oni raspolažu novim dronovima sa pojačanim motorima i da mogu pogoditi mete duboko na teritoriji Saudijske Arabije.

Malki, koji je takođe portparol saudijske vojne koalicije, ponovio je danas da napad nije mogao biti sproveden iz Jemena tvrdeći da se Iran samo krije iza hutskih pobunjenika.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp saopštio je danas da je naredio ministru finansija da "značajno pojača sankcije" Iranu zbog napada za koje je Vašington takođe okrivio Teheran.

Bonus video: