RIJAD ČEKA REZULTATE ISTRAGE

Saudijska Arabija: Ako su nas napali iz Irana, to je ratni čin

"Smatramo Iran odgovornim (za napad) jer su projektili i dronovi ispaljeni na Saudijsku Arabiju proizvedeni u Iranu i isporučeni iz Irana", kazao je ministar spoljnih poslova Adel Džubeir
645 pregleda 0 komentar(a)
Saudijski šef diplomatije Adel Džubeir, Foto: AP
Saudijski šef diplomatije Adel Džubeir, Foto: AP

Ako istraga pokaže da je prošlonedjeljni napad na saudijska naftna postrojenja došao iz Irana, Kraljevina Saudijska Arabija će to smatrati ratnim činom, ali Rijad trenutno ide u smjeru mirnog rješenja, kazao je visoki saudijski zvaničnik.

"Smatramo Iran odgovornim (za napad) jer su projektili i dronovi ispaljeni na Saudijsku Arabiju proizvedeni u Iranu i isporučeni iz Irana", kazao je za CNN ministar spoljnih poslova Adel Džubeir.

"Ali pokrenuti napad s vaše teritorije, ukoliko to bude slučaj, stavlja nas u drugi položaj (...), to bi se smatralo ratnim činom", istaknuo je Džubeir.

Prema njegovim riječima, Rijad čeka rezultate istrage kojoj su se pridružili i strani stručnjaci, prenosi Hina.

Nakon napada prepolovila se proizvodnja nafte

U napadu na naftna postrojenja 14. septembra, uključujući i najveću rafineriju na svijetu, proizvodnja nafte se u Saudijskoj Arabiji bila trenutno prepolovila.

Rijad je odbacio tvrdnju pobunjenih Huta u Jemenu da su oni izveli napad. SAD upire prst krivnje u Iran koji negira bilo kakvu umiješanost u taj napad.

"Ukoliko Teheran nastavi tim putem, tada rizikuje da se protiv njega pokrene vojna akcija. Ali, niko ne želi rat. Svi žele da se to mirno riješi, a kao krajnji rezultat Iran bi trebalo da raskrsti sa svojim agresivnim postupcima", poručio je saudijski ministar.

Takođe je ocijenio da "popuštanje Iranu ne djeluje".

"Na primjer, pokušaj uspostavljanja paralelnog finansijskog sistema ili kreditne linije je popuštanje. To ih samo dodatno ohrabruje. Iranci moraju znati da će za svoje postupke snositi posljedice", rekao je šef saudijske diplomatije.

Saudijska Arabija je napade na postrojenja u Abkaiku i Huraisu ocijenila testom volje svjetske zajednice da očuva međunarodni poredak te će sljedeće sedmice na zasjedanju Opšte skupštine UN-a pokušati oformiti ujedinjeni front po tom pitanju.

Preporučujemo za Vas