UPOZORENJE ZA SAD?

Kina, Rusija i Iran planiraju veliku zajedničku vojnu vježbu

Ova vijest dolazi samo nekoliko dana nakon što su SAD i Saudijska Arabija okrivili Iran za napad na saudijska naftna postrojenja
3057 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.09.2019. 21:24h

Kina, Rusija i Iran "uskoro" planiraju zajedničku pomorsku vježbu u Omanskom moru i Indijskom okeanu, javila je poluslužbena iranska novinska agencija Tasnim za vikend. 

Ova vijest dolazi samo nekoliko dana nakon što su SAD i Saudijska Arabija okrivili Iran za napad na saudijska naftna postrojenja. 

General Gadir Nezami, direktor međunarodnih odnosa i odbrambene diplomatije u iranskom Glavnom stožeru oružanih snaga, rekao je da će vježbe biti održane u međunarodnim vodama, a ne u Persijskom zalivu, kako se ranije nagađalo.

"Zajednička vježba biće održana u sjevernom Indijskom okeanu i u Omanskom moru. Nemamo nikakvih planova održati takvu vježbu u Persijskom zalivu", rekao je Nezami, prenosi Indeks.

Vježbe imaju različite ciljeve, uključujući razmjenu taktičkih i vojnih iskustava, a nekad imaju i političke ciljeve koji pokazuju konvergenciju među učesnicima. Zvaničnici na nivou ministra odbrane, načelnika stožera oružanih snaga i zapovjednika oružanih snaga doći će u Iran u bliskoj budućnosti, a te akcije odražavaju aktivnu obrambenu politiku Irana", dodao je.

Preporučujemo za Vas