Agencija "Rasmusen": Tramp ima veće šanse da bude ponovo izabran nego da bude opozvan

Većina ispitanika očekuje da će Džozef Bajden biti kandidat demokrata, prenosi portal Demostat
1262 pregleda 0 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

U Americi 46 odsto potencijalnih birača smatra da predsjednik Donald Tramp ima veće šanse da bude ponovo izabran na izborima naredne godine nego da bude opozvan zbog "slučaja Ukrajina", pokazuje istraživanje agencije "Rasmusen".

Istraživanje takođe pokazuje da 28 odsto ispitanika smatra da je izvjesnija pobjeda kandidata američkih demokrata na izborima naredne godine nego Donalda Trampa, što je pad u odnosu na prethodnu anketu, rađenu u julu, kada je navedeni stav imalo 33 odsto ispitanika.

Istovremeno, 17 odsto anketiranih vjeruje da postoji šansa da će Tramp biti opozvan prije isteka punog mandata, što je povećanje od šest odsto u odnosu na jul, ali pad u odnosu na rekordnih 29 odsto u decembru 2017, kada je "Rasmusen" postavio isto pitanje.

Anketa, u kojoj je učestvovalo 1.000 potencijalnih birača sprovedena je 25. i 26. septembra telefonskim putem i onlajn.

Većina ispitanika očekuje da će Džozef Bajden biti kandidat demokrata, prenosi portal Demostat.

U anketi je 43 odsto ispitanika navelo je da je izvjesnije da će republikanac Tramp, a ne demokrata i bivši potpredsjednik SAD Bajden, biti proglašen krivim za kršenje zakona prilikom "aranžmana" sa ukrajinskim zvaničnicima.

Prema izvještaju anonimnog uzbunjivača, Tramp je u razgovoru sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim tražio da zvanični Kijev istraži sporne radnje Bajdenovog sina, Hantera Bajdena, bivšeg člana Upravnog odbora ukrajinske gasne kompanije Burisma.

Optužbe protiv predsjednika SAD rezultirale su pokretanjem zvanične istrage i procesa opoziva (impeachment).

Oko 34 odsto ispitanika vjeruje da je izglednije da će Bajden biti označen kao krivac, šest odsto da će obojica biti okrivljena za kriminalne radnje, a osam odsto kaže da krivca neće ni biti.

Ogromna većina birača, čak 82 odsto, pratila je vijesti i izvještaje o aranžmanima Trampa i Bajdena sa ukrajinskim zvaničnicima, od čega 55 odsto ističe da pomno prati navedeni slučaj.

Tekst dostupan na linku http://demostat.rs/sr/vesti/istrazivanja/anketa-agencije-rasmusen-o-rejtingu-americkog-predsednika-nakon--ukrajinskog-slucaja-/751

Bonus video: