"imamo odnose sa mnogima ne samo sa sad"

Zelenski: Nije bilo ucjena tokom razgovora sa Trampom

U odogovru na pitanje novinara Zelenski je rekao da je tek posle razgovora sa Trampom 25. jula saznao da je Amerika blokirala vojnu pomoć Ukrajini vrijednu više stotina miliona dolara
768 pregleda 3 komentar(a)
Zelenski, Foto: Reuters
Zelenski, Foto: Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je danas da nije bilo  ucjena za vrijeme telefonskog razgovora sa Donaldom Trampom koji je  doprinio pokretanju istrage za opoziv američkog predsjednika.

U  odogovoru na pitanje novinara Zelenski je rekao da je tek posle razgovora  sa Trampom 25. jula saznao da je Amerika blokirala vojnu pomoć Ukrajini  vrijednu više stotina miliona dolara. 

"Nismo o tome razgovarali u julu", rekao je Zelenski i dodao da vojska nije bila tema razgovora.

On  je govorio danas tokom neuobičajenog cjelodnevnog medijskog maratona u  Kijevu, dok raste broj pitanja o njegovom djelovanju kao predsjednika. 

Tramp  je prilikom razgovora tražio od Zelenskog da ispita njegovog  demokratskog rivala Džoa Bajdena, proizilazi iz grubog transkripta  razgovora koji je dala Bijela kuća. Demokrate u američkom Kongresu vjeruju  da je Tramp koristio vojnu pomoć da izvrši pritisak na Ukrajinu i da  pomogne sebi za reizbor na predsjedničkim izborima iduće godine.

Tramp  je rekao da je vojna pomoć zamrznuta zbog zabrinutosti oko korupcije u  Ukrajini, ali taj potez je podstakao kritike Kongresa i novac je  oslobođen u septembru.

Telefonski razgovor Trampa i Zelenskog u  julu ključni je za istragu o opozivu, i doveo je Zelenskog u nezgodan  položaj jer ga pokazuje kao nekog ko želi da udovolji Trampu i kritičnim  evropskim partnerima.

Zelenski nije rekao da li Ukrajinci imaju  drugačiju verziju transkripta. On je rekao da je mislio da će poziv  dovesti do susreta sa Trampom i da je želio da američki predsjednik dođe  u Ukrajinu. Zelenski je rekao da je za njega ključno pitanje bilo da se  ubijedi Bijela kuća da promijeni retoriku o Ukrajini kao korumpiranoj zemlji  kojoj se ne može vjerovati.

Rekao je da je imao nekoliko poziva sa Trampom, ali je bio ljut kada su novinari ponavljali pitanja o njihovom odnosu. 

"Mi smo nezavisna zemlja, imamo odnose sa mnogim zemljama, ne samo sa SAD", rekao je Zelenski.

Kako  navodi agencija AP, Tramp je tražio pomoć na dva fronta. Prvi se odnosi  na njegove tvrdnje da je Ukrajina bila u savezu sa demokratama da bi  osujetili njegovu predsjedničku kampanju 2016. godine. Nisu se pojavili  dokazi o takvom planu. 

Istovremeno, Tramp traži od Ukrajine da  istraži moguće nelegalne radnje Bajdena i njegovog sina Hantera, koji je  bio u upravnom odboru ukrajinske naftne kompanije. Tramp je rekao da  SAD apsolultno imaju prava da pitaju strane vođe da istraže slučajeve  korupcije, mada niko nije dao dokaze o krivičnom djelovanju Bajdenovih.

Preporučujemo za Vas