"IRAN NASTAVLJA DA LAŽE O NUKLEARNOM PROGRAMU"

Netanjahu: Evropa se mora suprotstaviti Iranu i prestati da odugovlači

Netanjahu je dodao da je IAEA „potvrdila da Iran narušava sporazum o neširenju nuklearnog oružja i nastavlja da krije tajni program razvoja takvog oružja“
552 pregleda 0 komentar(a)
Netanjahu, Foto: Reuters, Reuters, Reuters
Netanjahu, Foto: Reuters, Reuters, Reuters

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu optužio je danas Iran da nastavlja da laže o svom nuklearnom programu i pozvao Evropu da prestane da odugovlači i suprostavi se toj zemlji. 

On je to rekao u vrijeme kada je atomska agencija UN  navodno diskustovala o mjestu u Teheranu za koje Izrael tvrdi da je tajno nuklearno skladište i kada je Iran obnovio obogaćivanje uranijuma u postrojenju Fordo, kršeći sporazum sa velikim silama iz 2015. godine.

„Prije godinu dana, govoreći u UN ja sam otkrio tajno nuklearno skladište u Turkuzabadu. Ovog jutra su na specijalnom sastanku uprave (Međunarodne  agencije za atomsku energiju, IAEA) objavljeni nalazi o iranskim aktivnostima u postrojenju koje više nije tajno. IAEA sada potvrđuje da je Iran lagao. I Iran nastavlja da laže“, naveo je Netanjahu u saopštenju na engleskom jeziku, prenijeli su izraelski mediji. 

Netanjahu je dodao da je IAEA „potvrdila da Iran narušava sporazum o neširenju nuklearnog oružja i nastavlja da krije tajni program razvoja takvog oružja“. 

Izraelski lider je apelovao na svijet da zauzme snažan stav prema Iranu. 

„Vrijeme je da se nacije svijeta suprotstave iranskoj agresiji i teroru. Vrijeme je da se vrate sankcije. Vrijeme je da  se izvrši pritisak na Iran. Iran mora da prestane da napada zemlje na Bliskom istoku. Iran mora da prestane da prijeti da će uništiti Izrael. Evropa mora prestati da oklijeva. Ona mora djelovati sada protiv iranske agresije“, rekao je Netanjahu. 

On je objavio slično saopštenje na hebrejskom jeziku u kojem je takođe ponovio da Izrael  „neće dopustiti da Iran razvije  nuklearno oružje, ni pod kojim uslovima“. 

Iran nije dao objašnjenje IAEA, koja je istraživala postrojenje u iranskom glavnom gradu, zašto je tamo nađen uranijum, javile su agencije u septembru. 

U govoru na prošlogodišnjem zasijedanju Generalne skupštine  UN Netanjahu je otkrio postojanje skladišta u Teheranu za koje je rekao da sadrži mnogo opreme i materijala koji su dio tajnog iranskog nuklearnog programa. 

On je pozvao IAEA da provjeri postrojenje i u julu je izraelska televizija izvijestila da u uzorcima zemlje iz skladišta ima tragova radioaktivnog materijala, ne precizirajući kakvog. 

Agencije su, pozivajući se na neimenovane diplomate, rekle da je to bio uranijum ali je jedan od diplomata rekao  da uranijum nije dovoljno obogaćen da bi se koristio za atomsku bombu. 

U izvještaju je navedeno da je bilo teško utvrditi  poreklo uranijuma jer Iran nije dao odgovore. 

Ostalo je nejasno da li su tragovi materijala koji je tamo bio prije sporazuma o ograničavanju nuklearnog programa Teherana iz 2015. 

Predsjednik SAD Donald Tramp se povukao iz to sporazuma prošle godine i ponovo uveo sankcije protiv Irana. 

Teheran je potom preduzeo niz koraka da smanji posvećenost sporazumu pravdajući to propustom drugih  potpisnika da obezbijede ublažavanje sankcija. 

Netanjahuove tvrdnje uslijedile su nakon što su iranske vlasti rekle da su onemogućile pristup nuklearnom postrojenju u Natancu prošle sedmice inspektorki IAEA, tvrdeći da su našli tragove eksploziva kod nje usred rastuće napetosti izmedju Irana i SAD zbog iranskog nuklearnog sporazuma.