UPUTILI INFORMACIJE AUSTRALIJI

Kina tvrdi za Lićijanga: Samozvani špijun - osuđeni prevarant

Australijski mediji su prenijeli da je kineski prebjeg Vang Lićijang australijskoj kontraobaveštajnoj službi dao informacije o načinima kako Kina sprovodi operacije u inostranstvu i otkrio identitete visokopozicioniranih kineskih vojnih obaveštajaca u Hongkongu
922 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kina je odbacila navode samozvanog špijuna koji je zatražio azil u Australiji i navela da je riječ o osuđenom prevarantu kog traži šangajska policija.

Australijski mediji su prenijeli da je kineski prebjeg Vang Lićijang australijskoj kontraobaveštajnoj službi dao informacije o načinima kako Kina sprovodi operacije u inostranstvu i otkrio identitete visokopozicioniranih kineskih vojnih obaveštajaca u Hongkongu.

Vang je takođe tvrdio da je 2015. bio umiješan u kidnapovanje jednog od pet hongkonških prodavaca knjiga osumnjičenih za rasturanje disidentskih sadržaja.

Prema sopstvenim riječima, Vang sada sa ženom i djetetom živi u Sidneju i zatražio je politički azil.

Kineska ambasada je danas iznjela saopštenje šangajske policije u kom se navodi da je Vang u oktobru 2016. osuđen na godinu i tri mjeseca zatvora zbog prevare.

Navedeno je da ga policija sada traži zbog slučaja prevare ranije ove godine.

"Šangajska policija je 19. aprila 2019. otvorila istragu o Vangu koji je navodno na prevaru uzeo 4,6 miliona juana od osobe koja se preziva Šu, putem lažnog investicionog projekta u februaru, vezanog za uvoz automobila", navodi se u tom saopštenju.

Ambasada je navela da je Vang 10. aprila otišao u Hongkong s lažnim kineskim pasošem i lažnom hongkonškom boravišnom dozvolom.

Ukoliko se njegovi navodi pokažu kao tačni, Vang bi bio prvi kineski obavještajac koji se razotkrio. On je listu Najn netvorks (Nine Networks) rekao da mu prijeti zatvor, pa čak i pogubljenje, ako bi se vratio u Kinu.

Vang tvrdi da je bio dio investicione kompanije sa sjedištem u Hongkongu koja je kineskoj vladi bila paravan za političku i ekonomsku špijunažu u Hongkongu, što je uključivalo infiltraciju na univerzitete i uznemiranje i hakerske napade na disidente.

Takođe, Vang se, prema priznanju, 2018. umiješao u lokalne izbore na Tajvanu koristeći južnokorejski pasoš. Naveo je i da su postojali planovi ometanja predsjedničkih izbora na Tajvanu u januaru.

Trećina australijskog izvoza odlazi u Kinu, ali su odnosi dvije zemlje već neko vrijeme loši.

Vlada u Kanberi pokušava da neutrališe kineski uticaj zabranom političarima da primaju donacije iz inostranstva i svih tajnih inostranih miješanja u australijsku politiku.

Australijski ministar finansija Džoš Frajdenberg je novinarima juče rekao da su Vangove tvrdnje "veoma uznemirujuće".

"To je sada u rukama nadležnih službi. Vlada se neće izvinjavati zbog snažnih mjera koje je preduzela da bi osigurala postojanje zakona o stranom mješanju. Uvek ćemo braniti naše nacionalne interese, bilo da se radi o spoljnoj politici, stranim investicijama ili drugim povezanim pitanjima", rekao je Frajdenberg.

Premijer Skot Morison je odbacio navode da kineska vlada pokušava da "preotme" australijski politički sistem i da su obavještajne službe sposobne da se izbore sa svim eventualnim prijetnjama.

Preporučujemo za Vas