Slučaj disidenta u zatvoru - dokaz da je na Kubi sve ostalo isto

Vlasti na Kubi navode da američka administracija koristi Ferera da podrije vladu u Havani u pokušaju da sruši socijalizam u Latinskoj Americi
300 pregleda 0 komentar(a)
Hose Danijel Ferer, Foto: Beta/AP
Hose Danijel Ferer, Foto: Beta/AP

Pritvaranje istaknutog kubanskog disidenta pod sumnjivim okolnostima i njegov tretman u zatvoru vratili su u centar pažnje odnos vlasti u Havani prema aktivistima i neistomišljenicima, dok raste nezadovoljstvo zbog teške ekonomske situacije pogoršane američkim sankcijama, pišu svjetski mediji, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Slučaj disidenta Hosea Danijela Ferera vratio je fokus na Kubu i pitanje koliko daleko su vlasti pod predsjednikom Migelom Dias-Kanelom, spremne da idu protiv disidenta, piše Njujork tajms. List ukazuje na ocjene kritičara da Dias-Kanela i 19 mjeseci pošto je preuzeo vlast u jeku velikih nada u reforme, predvodi vladu koja upadljivo liči na Kastrovu dinastiju.

Ferer (49) je uhapšen 1. oktobra s trojicom kolega pod optužbama da su šutirali čovjeka u glavu dok nije ostao bez svijesti. Njegovi prijatelji i porodica kažu da imaju dokaze da je čovjek povrijedjen u saobraćajnoj nesreći i da je lažno svjedočio protiv disidenta.

U poruci iz zatvora Ferer je naveo da štrajkuje glađu i žeđu, opisujući kako su ga vukli, vezivali, davali mu pokvarenu hranu i ostavljali ga samo u donjem vešu dvije nedelje kako bi ga izujedali komarci.

Kuba je usvojila novi Ustav ranije ove godine, ali izmene nisu donijele bitne političke promjene, dok je Dias-Kanel neuspješno pokušavao da poboljša uslove života u vrijeme nestašica goriva i teških američkih sankcija, ocjenjuje Njujork tajms.

Najveća promjena je uvođenje 3G mobilne mreže što je Kubancima omogućilo da iskažu svoje negodovanje na društvenim mrežama, ali Fererov slučaj, ističe list, pokazuje šta se može desiti ako se previše žale.

Kubanske vlasti tvrde da je američka vlada organizovala "kampanju laži" povodom Ferera za kojeg navode da je "plaćeni agent u službi SAD" koji je tukao svoje supruge. Njegove bivše partnerke su, ističe Njujork tajms, objavile video u kojima to negiraju.

U prethodne dvije godine, desetine disidenata su otišle u egzil, kao i svih 13 članova advokatske organizacije Kubaleks, čime su antivladini aktivisti ostali bez pravne pomoći.

Borci za ljudska prava kažu da na Kubi ima oko 100 političkih zatvorenika mada je broj arbitrarnih pritvaranja na mjesečnom nivou prepolovljen otkad je Dias-Kanel došao na vlast, 2018. godine. Taj pad, prema riječima direktora Hjuman rajts voča za Ameriku Hosea Migela Vivanka, odražava činjenicu da je u zemlji ostalo manje disidenata koji bi mogli biti pritvoreni.

Ferer, nepopustljivi disident i sposoban lider, opet je u zatvoru i opet privlači svjetsku pažnju, piše Volstrit džurnal, navodeći da ga je u zatvoru posjetila supruga Nelva Ortega i zatekla ga mršavog i pogrbljenog s modricama po čitavom tijelu i posjekotinama na licu.

Prvi put je u zatvoru bio osam godina, pošto je 2003. uhapšen u akciji vlasti protiv prodemokratskih aktivista. Kada su vlasti ponudile da ga oslobode uz uslov da ode iz zemlje, Ferer je odbio, ali, ističe konzervativni američki list, istorija pokazuje da režim, kada ne uspije da ubijedi nekoga da ode u egzil, nalazi druge načine da ućutka opozicioni glas.

Volstrit džurnal navodi i da je Osvaldo Paja bio takav disident i da je 2012. ubijen kada je auto u kojem se vozio s puta odguralo sumnjivo vozilo. Liderka Dama u bijelom Laura Polan je bila inteligentna i harizmatična, dodaje list, ali je umrla 2011. od misteriozne bolesti.

Iako je Ferer s trojicom kolega iz Patriotske unije Kube uhapšen 1. oktobra, diktatorski režim je obavestio njegovu porodicu 15. novembra da je optužen za napad, ukazuje Volstrit džurnal, dodajući da se za dvojicu uhapšenih ne zna gdje su.

Evropski parlament se prošle nedjelje pridružio SAD u osudi Kube zbog pritvaranje Ferera, usvajanjem rezolucije u kojoj je izražena zabrinutost zbog "proganjanja, uznemiravanja, napada na mirne disidente, nezavisne novinare, branioce ljudskih prava i političku opoziciju na Kubi", navodi Rojters.

Osuda Evropskog parlamenta je uslijedila dan pošto je kubanska državna televizija emitovala izvještaj sa snimkom skrivene kamere iz Fererove ćelije koji navodno prikazuje da je disident dobrog zdravlja.

U najspornijem dijelu izvještaja, ukazuje Rojters, moglo se vidjeti kako Ferer udara glavom o sto i onda optužuje čuvara da ga je povrijedio. Aktivisti Patriotske unije Kube, međutim, kažu da je snimak mogao biti insceniran ili prepravljan.

Vlasti na Kubi navode da američka administracija koristi Ferera da podrije vladu u Havani u pokušaju da sruši socijalizam u Latinskoj Americi.

Kuba je optužila američke diplomate da usmjeravaju Fererove aktivnosti i u televizijskom izvještaju je prikazana posjeta američke diplomatkinje Fererovoj kući gdje je navodno podstrekivala da se ne poštuju snage javnog reda. Američka vlada, navodi Rojters, negira optužbe i tvrdi da samo podržava kubanske aktiviste u odbrani ljudskih prava.

Bonus video: