NAKON TRONEDJELJNE PAUZE

Palestinci ponovo protestovali na granici Gaze i Izraela

Demonstracije su danas obnovljene dok lideri Hamasa i Islamskog džihada u Kairu pregovaraju s egipatskom posrednicima o uspostavljanju prekida vatra s Izraelom
308 pregleda 0 komentar(a)
llustracija, Foto: Tsafrir Abayov
llustracija, Foto: Tsafrir Abayov

Hiljade Palestinaca okupilo se danas da ponovo, poslije tronedjeljne pauze, protestuje duž izraelske granične ograde prema pojasu Gaze.

Ministarstvo zdravlja na toj palestinskoj teritoriji saopštilo je da je četvoro ljudi ranjeno izraelskom bojevom municijom tokom suzdržanih demonstracija na nekoliko mjesta pored granice.

Islamski ekstremistički Hamas koji vlada Gazom obustavio je proteste koji se održavaju jednom nedjeljno još od kraja marta prošle godine, nakon kratkotrajnog prekograničnog sukoba s izraelskom vojskom.

To nasilje kakvo nije zabilježeno više mjeseci izazvano je izraelskim ciljanim ubistvom komandira manje, ali radikalnije organizacije Islamski džihad.

Demonstracije su danas obnovljene dok lideri Hamasa i Islamskog džihada u Kairu pregovaraju s egipatskom posrednicima o uspostavljanju prekida vatra s Izraelom u nadi da će dovesti do ublažavanja izraelske blokade pojasa Gaze koja traje već 12 godina.