"DENUKLEARIZACIJA VIŠE NIJE NA DNEVNOM REDU"

Sjeverna Koreja kritikovala Evropu jer je osudila balističke probe

Evropske članice Savjeta bezbjednosti UN su ove nedjelje osudile balističke probe Sjeverne Koreje i dodale da sankcije protiv te zemlje ostaju na snazi
598 pregleda 0 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Beta-AP
Kim Džong Un, Foto: Beta-AP

Vlasti Sjeverne Koreje kritikovale su danas Evropsku uniju (EU) jer je nedavno osudila "kontinuirane testove balističkih raketa", i dodale da denuklearizacija više "nije na dnevnom redu" pregovora sa SAD.

Evropske članice Savjeta bezbjednosti UN su ove nedjelje osudile balističke probe Sjeverne Koreje i dodale da sankcije protiv te zemlje ostaju na snazi.

Belgija, Francuska, Njemačka, Poljska, Velika Britanija i Estonija koja će u januaru postati članica Savjeta bezbjednosti UN, osudile su nastavak nuklearnog programa Sjeverne Koreje tokom sastanka održanog iza zatvorenih vrata u UN.

"To je još jedna ozbiljna provokacija protiv Sjeverne Koreje" koja ima pravo da jača svoje nacionalne bezbjednosne kapacitete, naveo je sjevernokorejski ambasador pri UN Kim Song.

"Pitamo se šta zauzvrat dobijaju te evropske zemlje koje posljednjih meseci igraju psa čuvara SAD", dodao je Kim pominjući "paranoju" Evropljana i "neprijateljsku politiku" SAD.

Prema njegovim riječima, Sjevernoj Koreji nisu više potrebni "dugi razgovori" sa SAD pošto "pitanje denuklearizacije više nije na dnevnom redu pregovora".

Pregovori o denuklearizaciji su mesecima u zastoju. Sjeverna Koreja je SAD dala rok do kraja decembra da predstavi "novu ponudu dogovora".