U porastu povrede povezane sa korišćenjem mobilnog telefona, posebno kod mladih

Prema podacima američkog nacionalnog savjeta za sigurnost 2.841 osoba poginula je u 2018. u saobraćajnim nesrećama koje su posljedica odvlačenja pažnje, a udruženje za bezbjednost na autoputevima procjenjuje da je u 2018. poginulo 6.000 pješaka što je najviši broj u proteklih 20 godina
1448 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Nemojte pisati poruke dok šetate, "lajkovati" fotografije, ili gledati video sadržaje - povrede povezane sa korišćenjem mobilnih telefona su u porastu, posebno kod mladih, pokazala je analiza povreda zbog kojih su ljudi tražili pomoć na hitnim bolničkim prijemima u SAD.

Broj povreda vrata, lica, očiju, nosa, uši i glave u dramatičnom su porastu u proteklih nekoliko godina, a velike zasluge ima korišćenje mobilnog telefona, posebno kucanje, uz istovremeno upravljanje automobilom ili hodanje, posebno u grupi od 13 do 29 godina, prenosi agencija hina pisanje CNN-a.

Rane na licu i glavi najčešće su povrede, slijede kontuzije mozga, površne povrede kože i povrede unutrašnjih organa, prema istraživanju koje su sproveli naučnici sa medicinskog fakulteta Rutgersa u Nju Džersiju.

Većina ljudi, 94 odsto, nije hospitalizovano pošto su povrede sanirane.

Iako se ne čini da bi te povrede trebale da budu razlog za zabrinutost, autori istraživanja upozoravaju da može biti dugotrajnih povreda.

Broj tih povreda mjeri se u hiljadama, prenosi njemačka agencija dpa, i značajan broj se odnosi na one koje su rezultat kombinacije hodanja i korišćenja mobilnog telefona.

"Površinske povrede kože lica mogu rezultirati ožiljcima i voditi u gubitak samopouzdanja", navode autori, posebno u slučaju popratne infekcije koja pogoršava izgled ožiljaka i zahtijeva hirurško ispravljanje izgleda. Troškovi saniranja povrede lica koštaju američki zdravstveni sistem godišnje oko tri milijarde dolara.

Ova studija, čiji su rezultati objavljeni u časopisu JAMA Otolaryngology, prva je koja je proučila povrede glave i vrata umjesto čitavog tijela. Te su vrste povreda bile rijetke do 2007. godine u kojoj je Apple predstavio prvi iPhone, ali nakon toga porasle su dramatično.

"Iako je popularnost mobilnih telefona i prije toga rasla njihove su funkcije bile ograničene i zbog toga su bili manji izgledi da mnogo odvlače pažnju u poređenju sa današnjim uređajima", navode autori istraživanja.

mobilni telefon povreda, povreda
Ilustracija(Foto: Shutterstock)

Prema podacima iz 100 bolnica od 1998. do 2017. ukupno je 2.501 osoba pretrpjela povredu glave ili vrata kao rezultat korišćenja mobilnog telefona, prenosi dpa.

Na osnovu toga naučnici su procijenili da je u tom periodu u čitavoj zemlji bilo 76.000 takvih povreda od čega u 2016. i 2017. oko 6.000.

Od tih procijenjenih 76.000 povreda, 31.000 se dogodila u kućama, a procjenjuje se da se 13.000 dogodilo u vozilu.

Prema rezultatima studije kod djece mlađe od 13 godina uočeno je da se češće radilo o mehaničkim povredama samim uređajem. Autori istraživanja ističu da su današnji mobilni telefoni veći i teži i pa mogu lako da povrijede malu djecu koja se nenamjerno udare uređajem.

Ranija istraživanja pokazala su da se korišćenjem mobilnog telefona mogu povrijediti vrat i gornji dio leđa zbog naginjanja glave prema naprijed, prenosi Hina.

Ako gledate u pametni telefon koji je u vašem krilu pritisak na vaš vrat mjeri se sa 10 do 15 kilograma. Taj dodatni pritisak može rezultirati povredom vratne kičme. Fizijatar dr Tom DiAngelis upoređuje to sa savijenjem prsta unazad i zadržavanjem u tom položaju sat vremena.

"Kada tkivo dugo istežete postaje bolno i upali se", kazao je DiAngelis za CNN.

"Pravo je pitanje koje su dugoročne posljedice toga?".

U porastu su i brojevi smrtnih slučajeva kao posljedice korišćenja moblinh telefona.

Prema podacima američkog nacionalnog savjeta za sigurnost 2.841 osoba poginula je u 2018. u saobraćajnim nesrećama koje su posljedica odvlačenja pažnje, a udruženje za bezbjednost na autoputevima procjenjuje da je u 2018. poginulo 6.000 pješaka što je najviši broj u proteklih 20 godina, prenosi Hina.

Bonus video: