"SVEČAN I TUŽAN DAN"

Odbor Predstavničkog doma Kongresa SAD usvojio optužbe protiv Trampa

Panel je odobrio i optužnicu koja Trampa tereti za ometanje rada Kongresa
2257 pregleda 0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Beta
Donald Tramp, Foto: Beta

Odbor za pravosuđe Predstavničkog doma Kongresa SAD usvojio je danas optužbe protiv predsjednika Donalda Trampa za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa, što ukazuje da će on gotovo izvjesno biti treći američki predsjednik koji je opozvan u donjem domu parlamenta.

Pravosudni odbor u kojem demokrate imaju većinu glasao je 23 prema 17 za odobravanje optužnice kojom se Tramp tereti za zloupotrebu ovlašćenja kabineta prilikom vršenja pritiska na Ukrajinu da istraži njegovog političkog rivala Džozefa Bajdena, mogućeg kandidata demokrata na izborima naredne godine, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Panel je odobrio i optužnicu koja Trampa tereti za ometanje rada Kongresa.

Predsjedavajući Odbora Džeri Nadler rekao je poslije glasanja da je "danas svečan i tužan dan" i da će Predstavnički dom djelovati veoma brzo".

Usvajanjem optužbi u Odboru za pravosuđe otvaraju se vrata za glasanje cijelog Predstavničkog doma o opozivu Trampa sljedeće nedjelje, čime će proces opoziva u donjem domu biti okončan.

Ako donji dom izgalasa opoziv Trampa, što je gotovo izvjesno, predsjednik SAD bi se u roku od nekoliko nedjelja našao na suđenju u Senatu, gdje njegovi republikanci imaju većinu.

Da bi bio smijenjen sa mjesta predsjednika, za osudu Trampa treba da se izjasni 67 senatora, što nije vjerovatno.

Proces opoziva Trampa u Predstavničkom domu Kongresa četvrti je takav slučaj u istoriji SAD. Predsjednik Endrju Džonson opozvan je u Predstavničkom domu 1868. godine, a predsjednik Bil Klinton 1998. godine, ali je Senat potom glasao protiv opoziva obojice. Ričard Nikson je podnio ostavku na mjesto predsjednika 1974. godine, pošto je bilo izvjesno da će biti smijenjen.