Nakon opoziva Trampa u Predstavničkom domu: Kada i kako se nastavlja proces u Senatu?

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi je rekla da će sačekati da Senat odredi pravila takozvanog "suđenja" predsjedniku i da će onda formalno uputiti rezoluciju o opozivu u Senatu
1282 pregleda 0 komentar(a)
Tramp, Foto: BETA/AP
Tramp, Foto: BETA/AP

Iako je Predstavnički dom Kongresa u srijedu uveče usvojio predlog za opoziv predsjednika SAD Donalda Trampa zbog zloupotrebe položaja i opstrukcije Kongresa još nije jasno kako i kada će proces biti nastavljen u Senatu, piše Glas Amerike (VOA).

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi je rekla da će sačekati da Senat odredi pravila takozvanog "suđenja" predsjedniku i da će onda formalno uputiti rezoluciju o opozivu u Senatu.

Pelosi je rekla da će, kada bude imala informacije o pravilima procesa, imenovati i takozvane "menadžere" koji će na suđenju u Senatu predstavljati rezoluciju o opozivu Trampa koju je usvojio Predstavnički dom, prenosi VOA.

Donald Tramp je opozvan u demokratskom Predstavničkom domu, ali se očekuje da ga republikanski Senat neće razriješiti dužnosti.

Za razrješenje dužnosti potrebni su glasovi dvije trećine od 100 senatora, što bi značilo da 20 republikanaca treba da glasa za opoziv – a to je malo vjerovatno.

Lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel trebalo bi da se sastane sa liderom manjinskih demokrata Čakom Šumerom i odredi pravila procesa opoziva.

Bonus video: