Kineski naučnik koji je genetski modifikovao bebe osuđen na zatvor

He je nekoliko dana posle rođenja beba izjavio da je ponosan na rezultate svog istraživanja. Međutim, kineska vlada, optužena da je dozvolila istraživanja bez nadzora, naložila je prekid tih radova i pokrenula istragu protiv Hea optuženog da je "nezakonito genetski modifikovao embrione u reproduktivne svrhe"
2814 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kineski naučnik koji je prošle godine izazvao iznenađenje jer je prvi put modifikovao genetski kod beba, osuđen je danas na tri godine zatvora.

Naučnik He Đankui je u novembru 2018. godine uspio da modifikuje DNK blizanaca kako bi bili otporni na virus HIV-a, čiji je nosilac bio njihov otac.

He je nekoliko dana posle rođenja beba izjavio da je ponosan na rezultate svog istraživanja. Međutim, kineska vlada, optužena da je dozvolila istraživanja bez nadzora, naložila je prekid tih radova i pokrenula istragu protiv Hea optuženog da je "nezakonito genetski modifikovao embrione u reproduktivne svrhe".

Kineski mediji su prenijeli da su tri bebe rođene sa modifikovanim genetskim kodom.

Naučnik je osuđen da plati novčanu kaznu od tri miliona juana (384.000 eura).

Kina nema nijedan zakon o toj oblasti već samo propis Ministarstva zdravlja o zabrani "genetske manipulacije embrionom" ali nije predviđena kazna u slučaju prekršaja.

He (35) je takođe osuđen za "nezakonitu medicinsku praksu".

Naučnik koji je studirao na američkom Univerzitetu Stanford, rekao je da je koristio takozvane "genetske makaze" Crispr-Cas9, koje omogućavaju uklanjanje neodgovarajućih djelova ljudskog genoma.

Naučnik je na taj način napravio genetske promjene koje će bebe potom prenositi svojim potomcima.

Mnogi stručnjaci smatraju da ta nova tehnologija još nije bezbjedna i da je lako koristiti te "genetske makaze" ako se ne razmišlja o dugoročnijim posljedicama kao što su potomci genetski modifikovanih ljudi.

Bonus video: