Pravoslavni hrišćani slave Božić u Vitlejemu

"Uprkos ograničenjima Izraela, Vitlejem se priprema da slavi Božić sa radošću i srećom", izjavio je portparol palestinskog ministarstva turizma Djerjes Kumsijeh za agenciju Anadolija
1270 pregleda 0 komentar(a)
Božićna proslava, Foto: BETA
Božićna proslava, Foto: BETA

Pravoslavni hiršćani pripremaju se danas da slave Božić u Vitlejemu, biblijskom gradu na Zapadnoj obali u kome se po hrišćanskoj tradiciji rodio Isus.

"Uprkos ograničenjima Izraela, Vitlejem se priprema da slavi Božić sa radošću i srećom", izjavio je portparol palestinskog ministarstva turizma Djerjes Kumsijeh za agenciju Anadolija.

Od ranog jutra pripreme su u jeku i palestinski skauti su paradirali ispred Crkve rođenja da proslave praznik.

"Božićna poruka je ostati srećan uprkos bolu i patnji u rodnom mestu Isusa zbog (izraelske) okupacije", rekao je portparol.

On je naveo da je protekle godine Vitlejem posetilo 3,5 miliona turista.

Božićna liturgija biće služena u ponoć u crkvi podignutoj na mestu Isusovog rodjenja u prisustvu palestinskih zvaničnika, među njima palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa.

Očekuje se da će se hiljade Palestinaca i pravoslavnih hrišćana iz cijelog svijeta okupiti na Trgu jasli ispred crkve.

Božićne svečanosti su veoma značajne za Vitlejem oko koga je Izrael podigao visoki betonski zid kako bi se odvojio od Palestinaca na Zapadnoj obali, tvrdeći da tako sprečava ulazak napadača na izraelsku teritoriju.

Badnje veče po gregorijanskom kalendaru slavljeno je tamo 24. decembra.