Slučaj Vajnštajn – hronika jednog skandala

Više od 80 žena među kojima su i poznate glumice i bivše saradnice Harvija Vajnštajna, optužilo je tog filmskog producenta za seksualno uznemiravanje ili silovanje
4722 pregleda 0 komentar(a)
Harvi Vajnštajn, Foto: AP
Harvi Vajnštajn, Foto: AP

Sve je počelo jednim tvitom – kao i mnoge druge priče koje u najkraće vrijeme narastaju do skandala. Rouz Megouen, glumica, u jednom tvitu je optužila jednog neimenovanog uticajnog holivudskog producenta da je silovao. To je učinila pod haštagom „#WhyWomenDontReport“ (Zašto žene ne prijavljuju).

Tvit se pojavio ubrzo pošto su poznate američke televizijske ličnosti iz filmske i televizijske branše morale da se suoče sa javnim optužbama za seksualno napastvovanje žena. Među njima su bili i poznati glumci Bil Kozbi i Bil Orejli, poznati voditelj televizije Foks njuz.

Iako se u filmskoj branši i Holivudu odavno govorkalo o Vajnštajnovom spornom ponašanju prema ženama, to nije istraživano. Godine 2015. se jedna žena obratila policiji optužujući ga da ju je seksualno uznemiravao, ali protiv Harvija Vajnštajna ije podignuta optužnica.

Novinarka Njujork tajmsa, Džodi Kantor, koja je radila na reportaži o seksualnom uznemiravanju na javnom mjestu, primijetila je Tvit Megouenove i stupila u kontakt sa glumicom da bi saznala više o svemu. Razgovor te dvije žene je pokrenuo lavinu događaja.

Zajedno sa svojom koleginicom Megan Tvohi, Kantorova je objavila optužbe na računa Harvija Vajnštajna. Filmska branša i javnost su reagovali šokirano. Riječ je o skandalu koji je doveo do najobimnije istrage povodom optužbi za napasničko ponašanje moćnog i uticajnog filmskog mogula.

"Bojala se da će je Vajnštajn uništiti"

Članak Džodi Kantor je objavljen 5. oktobra 2017. U Njuork tajmsu. Tu je više žena, koje su decenijama radile sa Vajnštajnom kao producentom, njega optužilo za silovanje, seksualno uznemiravanje i pokušaje zastrašivanja. Glumice poput Rouz Megouen i Ešli Džad iznijele su razne intimne detalje svojih iskustava sa ovim filmskim producentom. To je bio samo početak – ubrzo su počele da se javljaju i druge Vajnštajnove žrtve.

Samo nekoliko dana kasnije, 10, oktobra 2017, novinar Ronan Farou je u listu Njujorker objavio rezultate svog istraživanja u „slučaju Vajnštajn“. On je iznio iskaze još 13 žena koje su rekle da ih je Vajnštajn višestruko seksualno uznemiravao.

Neke optužbe su stare više decenija; neke su relativno aktuelne. Farou je našla razlog zbog kojeg protiv Vajnštajna nije tuže još mnogo ranije. Italijanska glumica i režiserka Asija Arđento je ovako opisala dilemu žrtava: „One su se bojale da će ih Vajnštajn uništiti“. Arđento je dodala da zna da je on već uništio mnoge karijere i „Zato ta priča – u mom slučaju je stara 20 godina – nije ranije iznijeta na svjetlo dana“.

Ovakvi iskazi Vajštajnovih žrtava su naposljetku dovele do toga da je haštag „#MeToo“ („i ja“) na internetu počeo da se koristi kao kampanja protiv svih formi seksualnog napastvovanja.

Hronologija jednog pada

Izvještaji Kantorove i Faorua ne samo što su doveli do javnog protesta već su imali i drastične posljedice po Harvija Vajnštajna i njegove producentske firme. Prvu od njih, Miramaks, osnovao je 1979. sa svojim bratom Bobom. Vajnštajn je izgubio sve što je stvarao decenijama kao uspješan filmski producent. Dana 6. januara 2020, on izlazi pred sud kako bi se suočio sa tužbama, između ostalog, i za silovanje.

Šta se desilo u godinama između prvih otkrića i ovog sudskog procesa? Evo hronologije događaja:

- 5. oktobar 2017: ubrzo po objavljivanju prvog članka Džodi Kantor u Njujork Tajmsu, Vajnštajn je za te novine rekao: "Poštujem sve žene i žalim zbog tog što se desilo“. On prijeti listu tužbom.

- 8. oktobar 2017: Vajnštaj dobija otkaz od sopstvene firme "Vajnštajn kompani“. Ostavljeno mu je mjesto u nadzornom odboru. U pitanju je jedna od najuspješnijih producentskih firmi („Čitač“, „Neslavna kopilad“) u SAD. Vajnštajn je osnovao 2005 sa svojim bratom Bobom Vajnštajnom, nakon što su svoju prvu firmu Miramaks prodali Diznijevom koncernu.

- 9. oktobar 2017: glumačke veličine poput Džordža Klunija i Meril Strip osuđuju ponašanje fimskog producenta kao "neodgovorno".

- 14. oktobar 2017: nakon novih optužbi na račun Vajnštajna, Akademija za filmsku umjetnost i nauku, organizacija koja stoji iza dodjele Oskara, glasa za izbacivanje uspješnog producenta iz svojih redova – njegovo ime je u govorima zahvalnosti na gala-priredbi najčešće pominjano.

- 17. oktobar 2017: Vajnštajn ispada iz uprave svog preduzeća Vajnštajn kompani.

- 11. februar 2018: Tužilaštvo savezne države Njujorka podiže optužnicu protiv Vajnštajna i trvdi da studio nije dovoljno štitio svoje radnice od seksualnog uznemiravanja i zloupotreba za koje je on optužen.

- 19. mart 2018: Vajnštajn kompani prijavljuje stečaj. Firma objavljuje da više ne važe sporazumi o ćutanju koje je Vajnštajn imao sa pogođenima ženama i da one mogu slobodno da govore pred sudom.

- 1. maj 2018: glumica Ešli Džad podnosi tužbu protiv Harvija Vajnštajna.

- 25. maj 2018: optužen za silovanje i seksualno napastvovanje dvije žene, Vajnštajn se predaje njujorškoj policiji i sledećeg dana biva pušten na slobodu uz kauciju od milion dolara.

- 5. jun 2018: Vajnštajn tvrdi da u prvom slučaju nije kriv. U međuvremenu stiže i tužba po trećem slučaju, za koji tvrdi isto.

- 23. maj 2019: Sa tužiteljkama je postignut "privremen" dogovor o obustavljanju civilnih procesa zbog seksualnog zlostavljanja. Pretpostavlja se da je nagodba "teška" oko 44 miliona dolara.

- 25. septembar 2019: Džodi Kantor i Megan Tvohi, reporterke Njujork tajmsa, objavljuju knjigu "Rekla je", u kojoj opširno pišu o optužbama protiv Vajnštajna kao i o njegovim taktikama zastrašivanja u cilju sprečavanja istrage.

- 5. oktobar 2019: Rovena Čen, bivša Vajnštajnova asistentkinja, u jednoj reportaži koju je objavio Njujork tajms otkriva da je Vajnštajn i nju seksualno uznemiravao.

- 11. decembar 2019: savezna država Njujork osuđuje Vajnštajna na novčanu kaznu zato što je pokušavao da manipuliše elektronskim okovom koji mora da nosi na nozi pod kaucijom.

- 11. decembar 2019: postiže se privremeni načelni dogovor o povlačenju civilnih tužbi gotovo 30 glumica i bivših saradnica, a suma koju on hoće da plati kao obeštećenje iznosi 25 miliona dolara. Ima i klauzula prema kojoj on ne mora da prizna krivicu. Nisu sve tužiteljke bile zadovoljne tim rješenjem – neke planiraju da ga pravno obore.

- 6. januar 2020: je prvi dan suđenja koje je već više puta odlagano. Harvi Vajnštajn je optužen u dva slučaja, a ostali slučajevi su pravno zastareli.

Bonus video: