Velika Britanija želi da se oslobodi propisa EU

Von der Lajen upozorila Veliku Britaniju da mora da napravi velike ustupke nakon Bregzita

Dodala je da je rok koji je britanski premijer Boris Džonson (kraj 2020. godine) postavio u pregovorima čini "gotovo nemoguće" postizanje sveobuhvatnog novog sporazuma na vrijeme
1541 pregleda 0 komentar(a)
Ursula Von der Lajen,, Foto: BETA
Ursula Von der Lajen,, Foto: BETA

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen upozorila je danas Veliku Britaniju da neće dobiti "najkvalitetniji pristup" tržištu Evropske unije nakon Bregzita ukoliko ne napravi velike ustupke.

Ona je, prije sastanka sa Džonsonom u Londonu, rekla da će pregovori o novom trgovinskom sporazumu Velike Britanije i EU biti teški.

Dodala je da je rok koji je britanski premijer Boris Džonson (kraj 2020. godine) postavio u pregovorima čini "gotovo nemoguće" postizanje sveobuhvatnog novog sporazuma na vrijeme.

Britanci treba da napuste EU 31. januara 2020, kada počinje "prelazni period", predviđen da bi se izbjegao nagli prekid veza, tokom kojeg Britanija i EU treba da pregovorima utvrde budući odnos.

Džonson je rekao da Velika Britanija želi sporazum o slobodnoj trgovini, ali ne želi da se pridržava pravila i standarda EU. Velika Britanija želi da se oslobodi propisa EU, kako bi potpisala nove trgovinske sporazume širom sveta.