Oglasio se Iran: Nelogične glasine da je avion pogođen raketom

"Sa naučne tačke gledišta, nemoguće je da je raketa pogodila ukrajinski avion, pa su zato takve glasine nelogične", citirala je agencija riječi Alija Abedžadeha, prenosi Rojters
5454 pregleda 4 komentar(a)
Sa mjesta nesreće, Foto: BETA, BETA
Sa mjesta nesreće, Foto: BETA, BETA

Šef iranske Organizacije za civilnu avijaciju Ali Abedžadeh demantovao je, kako kaže, "nelogične glasine" da je ukrajinski putnički avion pogođen raketom.

"Sa naučne tačke gledišta, nemoguće je da je raketa pogodila ukrajinski avion, pa su zato takve glasine nelogične", citirala je agencija reči Alija Abedžadeha, prenosi Rojters.

Poslije objave nedeljnika "Njuzvik" i agencije AP i Rojters su javile, pozivajući se na američke zvaničnike, da je iranska protivvazduhoplovna raketa slučajno oborila ukrajinski avion, koji se srušio nedaleko od Teherana u srijedu ujutru.

Britanska agencija prenijela je izjavu američkog zvaničnika koji navodi da su američki sateliti registrovali ispaljivanje dvije rakete neposredno prije nego što se avion srušio, poslije čega je uslijedila eksplozija.

Ukrajinski avion, koji se srušio u srijedu ujutru nedaleko od Teherana, pogodila je raketa ruske proizvodnje "tor-M1", objavio je prethodno američki nedeljnik "Njuzvik", pozivajući se na neimenovane zvaničnike Pentagona, kao i američke i iračke obaveštajne službe.

Zvaničnici Pentagona i američke obaveštajne službe rekli su za "Njuzvik" da je njihova procjena da je avion slučajno pogođen.

Iranske protivavionske jedinice vjerovatno su bile aktivne poslije raketnog napada na američke baze u Iraku, koji je uslijedio kao odgovor na američko ubistvo iranskog generala Kasima Sulejmanija, naveli su izvori.

U avionu je poginulo svih 167 putnika i devet članova posade, a poleteo je za Kijev, glavni grad Ukrajine.

Poginula su 82 državljana Irana i 63 Kanađana, kao i državljani Ukrajine, Švedske, Avganistana, Njemačke i Britanije.

Bonus video: