SAD i Kina potpisali trgovinski sporazum

"Potpisivanjem obilježavamo potpunu promjenu u međunarodnoj trgovini. Naši napori su izrodili transformišući sporazum koji će doneti koristi obijema zemljama. Veoma je važno za cijeli svijet da dvije gigantske i moćne nacije budu u harmoniji", rekao je Tramp
3645 pregleda 0 komentar(a)
Trgovinski sporazum, Foto: BETA
Trgovinski sporazum, Foto: BETA
Ažurirano: 15.01.2020. 21:10h

Predsjednik SAD Donald Trump i potpredsjednik Vlade Kine Liju He potpisali su danas trgovinski sporazum od kojeg se očekuje da poveća kinesku kupovinu američke robe i usluga i da umanji tenzije u dugom sporu dvije najveće ekonomske sile.

Poslije ceremonije potpisivanja u Bijeloj kući, Tramp je rekao da sporazum "ispravlja greške prošlosti" i da donosi ekonomsku pravdu američkim radnicima, prenosi Asošiejted pres.

"Potpisivanjem obilježavamo potpunu promjenu u međunarodnoj trgovini. Naši napori su izrodili transformišući sporazum koji će doneti koristi obijema zemljama. Veoma je važno za cijeli svijet da dvije gigantske i moćne nacije budu u harmoniji", rekao je Tramp.

Predsjednik Kine Si Djinping naveo je u pismu Trampu koje je pročitao Liju He da je završetak prvog dijela trgovinskog sporazuma "dobar za Kinu, za SAD i za cijeli svijet".

Međutim, "Dio 1" trgovinskog sporazuma neće primorati Peking da načini velike ekonomske promjene kao što je smanjenje nefer subvencija za kineske kompanije, što je Trampova administracija tražila u julu 2018. kada je započela trgovinski rat uvođenjem carina na uvoz robe iz Kine.

Cilj sporazuma je da oslabi neke američke ekonomske sankcije Kini, dok bi Peking trebalo da poveća kupovinu američkih poljoprivrednih proizvoda i druge robe. Tramp je kao primjere naveo goveđe i svinjsko meso, živinu, morske plodove, pirinač i mliječne proizvode.

Sporazum predviđa da Kina u naredne dve godine kupi američke poljoprivredne proizvode i drugu robu i usluge, u vrijednosti od 200 milijardi dolara, što bi trebalo da doprinese smanjenju američkog trgovinskog deficita s Kinom koji je 2018. godine dostigao 420 milijardi dolara, prenosi Glas Amerike.

Sporazum će smanjiti tenzije između dvije zemlje nastale zbog trgovinskog rata koji je usporio globalni rast, nanio štetu američkim proizvođačima i izazvao probleme u kineskoj ekonomiji.

Potpisivanje prvog dijela sporazuma nastavak je procesa započetog u junu kada su Tramp i Si dogovorili okončanje jednogodišnjeg trgovinskog rata.

Bonus video: