Lavrov: Vrijeme da Iran i SAD stišaju tenzije

On je naveo da jačanje tenzija između Irana i SAD neće doprinijeti rješavanju nijedne krize u regionu
1147 pregleda 0 komentar(a)
Lavrov, Foto: Gregorio Borgia/AP, Gregorio Borgia/AP, Gregorio Borgia/AP
Lavrov, Foto: Gregorio Borgia/AP, Gregorio Borgia/AP, Gregorio Borgia/AP

"Tragedija" ukrajinskog aviona, oborenog 8. januara u Teheranu, pokazuje da je vrijeme da Iran i SAD stišaju tenzije, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Ovo je veoma ozbiljan signal za početak deeskalacije, a ne za nastavak stalnih prijetnji", rekao je Lavrov na godišnjoj konferenciji za novinare u Moskvi.

On je naveo da jačanje tenzija između Irana i SAD neće doprinijeti rješavanju nijedne krize u regionu.

Povodom greškom oborenog putničkog aviona kod Teherana, Lavrov je rekao da "postoje informacije da je Iran očekivao još jedan napad SAD" posle ubistva iranskog generala Kasema Solejmanija u Iraku.

Nisu znali kakav napad mogu da očekuju, ali kod granice s Iranom na nebu je bilo najmanje šest američkih aviona F35, dodao je Lavrov, koji je takođe rekao da je sa iranske strane u pitanju bila "ljudska greška".

Šef ruske diplomatije rekao je da Moskva ima za cilj da iskoristi potencijal međunarodnih organizacija kao što su Ujedinjene nacije (UN) i G20 kako bi se izbjegla trka u naoružanju.

"Ove godine planiramo da radimo na održavanju globalne bezbjednosti i strateške stabilnosti, što uključuje napore koji imaju za cilj da se izbjegne trka u naoružanju u svemiru", rekao je Lavrov predstavljajući rezultate ruske diplomatije u 2019. godini.

Ministar je rekao i da su nacrti završnih tekstova međunarodne konferencije o sukobu u Libiji su skoro gotovi.

"Konačna dokumenta su, po mom mišljenju, skoro odobrena (...) U potpunosti su u skladu sa odlukama Savjeta bezbednosti UN o Libiji", rekao je Lavrov uoči konferencije o Libiji koja je zakazana za nedelju u Berlinu.

Ne iznoseći detalje o sadržaju tih tekstova, Lavrov je upozorio da ne treba biti pretjerani optimista uprkos primirju koje je na snazi od 12. januara i kojem su posredovali ruski i turski predsjednik, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan.

Bonus video: