U PROVINCIJI MARIB

Novi bilans: U napadu Hutija u Jemenu poginulo 70 vojnika?

Jemenski predsjednik Abd Rabo Mansur Hadi je optužio Hutije za napad koji je opisao kao "kukavički i teroristički" čin, prenosi agencija Saba
1273 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Jemena (Ilustracija), Foto: BETA/AP, BETA/AP
Detalj iz Jemena (Ilustracija), Foto: BETA/AP, BETA/AP
Ažurirano: 19.01.2020. 11:34h

Najmanje 70 provladinih jemenskih vojnika ubijeno je u napadu šiitskih Huti pobunjenika na džamiju u njihovom kampu u provinciji Marib, istočno od Sane, javili su danas ljekari i vojni zvaničnici novi bilans ovog napada.

Raketni napad izvršen je juče na vojni kamp u provinciji Marib na 170 kilometara istočno od glavnog grada, rekao je jedan vojni izvor.

Poginuli i ranjeni prebačeni su u bolnicu u grad Marib glavni grad istoimene provincije, rekao je jedan ljekarski izvor dodajući da je najmanje 70 vojnika ubijeno.

Bilans su potvrdili provladini zvaničnici koji su rekli da su napad izveli Hutiji.

Jemenski predsjednik Abd Rabo Mansur Hadi takođe je optužio Hutije za napad koji je opisao kao "kukavički i teroristički" čin, prenosi agencija Saba.

Vlada predsjednika Hadija, koga priznaje međunarodna zajednica i podržava vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, u ratu je protiv Huti pobunjenika od 2014. godine, od kada su oni zauzeli glavni grad Sanu i djelove sjevera Jemena.

Huti nisu preuzeli odgovornost za taj napad.

Napad Hutija na vojni kamp za obuku uslijedio je nakon neprestanih napada vladinih snaga koje podržava Saudijska Arabija na ciljeve pobunjenika istočno od Sane.