Makron pozvao Evropljane na strateški dijalog o nuklearnom odvraćanju

"U poslednjoj deceniji dovedeni su u pitanje strateška, politička, ekonomska, vojna, tehnološka i energetska ravnoteža i danas se suočavamo sa nečim što bi moglo da ugrozi teško stečeni mir posle toliko drama na našem kontinentu", rekao je Makron pred oko 600 zvanica, među kojima vojni atešei nekoliko zemalja, kao i francuski ministri odbrane Florans Parli i inostranih poslova Žan-Iv Le Drian
787 pregleda 0 komentar(a)
Makron, Foto: BETA
Makron, Foto: BETA

Francuski predsjednik Emanuel Makron pozvao je danas Evropljane da razviju "najveći kapacitet akcije" naspram svjetskih nemira, tako što će u potpunosti učestvovati u budućim pregovorima o kontroli naoružanja i strateškom dijalogu o nuklearnom odvraćanju.

Makron je u govoru u Vojnoj školi u Parizu rekao da Evropa ne može da ima "samo ulogu gledaoca" u trci za nuklearnim naoružanjem.

"U poslednjoj deceniji dovedeni su u pitanje strateška, politička, ekonomska, vojna, tehnološka i energetska ravnoteža i danas se suočavamo sa nečim što bi moglo da ugrozi teško stečeni mir posle toliko drama na našem kontinentu", rekao je Makron pred oko 600 zvanica, među kojima vojni atešei nekoliko zemalja, kao i francuski ministri odbrane Florans Parli i inostranih poslova Žan-Iv Le Drian.

Francuski predsjednik je rekao da se svijet suočava sa globalnom konkurencijom između SAD i Kine, ubrzanim podrivanjem međunarodnog pravnog poretka i dezintegracijom kontrole naoružanja u Evropi i dodao da je za Evropu neophodno da ima "veću stratešku autonomiju".

"Francuska je uvjerena da se dugoročna bezbednost u Evropi može postići jakim savezom sa SAD", rekao je Makron odgovarajući na zabrinutost nekih članica EU, posebno u istočnoj Evropi, koja se prvenstveno oslanja na NATO za svoju bezbjednost.

Makron je dodao da evropska bezbjednost leži i na njenoj većoj mogućnosti autonomnih akcija.

Francuski predsjednik je pomenuo da je uloga njegove zemlje u Evropi sada povećana posle istupanja Velike Britanije iz članstva u Uniji, jer je sada Francuska jedina zemlja u EU koja posjeduje nuklearni vojni arsenal.

"Vitalni interesi Francuske sada imaju evropsku dimenziju", rekao je Makron.

Svaki francuski predsjednik, koji je i vrhovni komandant oružanih snaga, tokom mandata tradicionalno treba da održi govor u Vojnoj školi na temu nuklearnog odvraćanja.

Bonus video: